Sałatka jajeczna z serem i szynką

Ocena:

4.5 (200)

  • 20 min.
  • dla 10 osób

Czy sałatka może wyglądać jak tort? Nie tylko wyglądać, ale i smakować. Ta pyszna sałatka jajeczna z serem i szynką zawojuje Wasze podniebienia.

Składniki:

  • 12 jajek na twardo + do dekoracji
  • 4 średniej wielkości kartofle, ugotowane w mundurkach
  • szklanka startego żółtego sera
  • szklanka szynki konserwowej, pokrojonej w kostkę
  • pęczek dymki
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • tarty chrzan
  • gęsta kwaśna śmietana
  • majonez

Sałatka jajeczna z serem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Obrane jajka i kartofle kroimy w kostkę, mieszamy z żółtym serem i szynką oraz pokrojoną drobno dymką ze szczypiorem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, chrzanem, śmietaną i majonezem.
  • Na dużym talerzu kładziemy samą obręcz do tortownicy, nakładamy sałatkę, uklepujemy
  • środek „wyjmujemy” szklanką, sałatkę z niego rozkładamy po okręgu. Po schłodzeniu (min. 1 godz.) zdejmujemy obręcz i dekorujemy sałatkę – brzeg plastrami rzodkiewek, wierzch serem, plastrami jajek, szczypiorem itp.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne