zapiekanka_wloska

Zapiekanka włoska

Ocena:

4.47 (161)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Ciekawy i prosty pomysł na sycący obiad.

Składniki:

  • 40 dag makaronu "wstążki" lub "świderki"
  • 20 dag szynki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki wody
  • olej do smażenia

Zapiekanka włoska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować al-dente (ok. 2 min). Pokroić pieczarki, podsmażyć. Pierś z kurczaka również pokroić i podsmażyć. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę i czosnek oraz pieczarki.
  • Przygotować sos pomidorowy: 1,5 szkl. wody wymieszać ze śmietanką, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i oregano.
  • Makaron wymieszać ze składnikami, połową sera żółtego i większością sosu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą sosu, posypać serem i oregano.
  • Zapiekać przez 30 min. w temp. 180°C.
  • Smacznego! :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne