Przeczytałam kiedyś w jednej z gazet, zrobiłam - PYCHA !
Składniki:
4 duże ziemniaki (po ok. 20 dag każdy)
10 dag ogórków małosolnych
średnia cebula
2 pomidory
10 dag szynki wędzonej
20 dag jogurtu naturalnego
tymianek do dekoracji
sól, pieprz
Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką, osusz. Każdy ziemniak z osobna zawiń w kawałek folii aluminiowej. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około godziny. W tym czasie przygotuj sałatkę: ogórki małosolne osącz z zalewy , pokrój na półplasterki. Cebulę obierz, posiekaj, ułóż na sitku i przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Dobrze osącz, przełóż do ogórków. Dodaj szynkę pokrojoną w cieniutkie paseczki. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Następnie pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę, dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj je z jogurtem. Przypraw. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, usuń folię. Ziemniaki natnij na krzyż i lekko rozsuń, napełnij sałatką. Podawaj od razu udekorowane tymiankiem lub innym ziółkiem. Jeśli lubisz ostrzej przyprawione dania, sałatkę do napełnienia ziemniaków dopraw ząbkiem roztartego czosnku i szczyptą suszonego tymianku.