Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 10–15 minut Porcja: 535 kcal Składniki na 4 porcje
Składniki:
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Cykoria po belgijsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cykorię opłukać, przekroić na pół, gorzkie głąby usunąć. Blanszować 3 minuty w dużym garnku z osolonym wrzątkiem. Osączyć, zahartować i odstawić na sicie do odcieknięcia.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć. Dolać zimne mleko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować na małym ogniu 5 min. Odstawić, dolać śmietanę, włożyć połowę tartego sera, wymieszać.
Każdą połówkę cykorii zawinąć do połowy w szynkę. Ułożyć w płaskiej, natłuszczonej formie żaroodpornej, zalać sosem. Piec 10–15 minut w temp. 180°C. Posypać tartym serem i lekko zapiec.