Zdjęcia: Artur Rogalski wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
4.49 (158)
Prosta, pełna smaku terrina z szynki i szpinaku będzie doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie lub świąteczne przyjęcie. Pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje.
szpinak 500 g
masło 15 g
czosnek 1 ząbek
grissini 60 g
jajka 5 szt.
sól 5 g
gałka muszkatołowa 3 g
szynka gotowana 400 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
koperek 0.5 pęczka
orzechy piniowe 15 g
jogurt naturalny 250 ml
musztarda dijon 15 g
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek, a gdy zacznie pachnieć dokładamy liście szpinaku. Smażymy kilka minut, odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Grissini wykładamy dno formy na terrinę, wysmarowanej masłem, o ile nie jest silikonowa.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, do masy ścieramy 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szpinak odciskamy i lekko kroimy. Dodajemy szynkę (kostki i posiekaną) oraz zioła, mieszamy. Masę wykładamy równomiernie na paluszki i zalewamy mieszaniną jajeczną.
Na wierzchu rozkładamy piniole. Pieczemy przez 45 min w kąpieli wodnej, aż wierzch się przyrumieni, a wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu. Podajemy następnego dnia, pokrojoną w plastry z sosem z jogurtu, ziół i musztardy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018
Porady
Zobacz: cały spis treści grudniowego numeru.
Sprawdź też: terrina warzywna