Terrina z szynki i szpinaku

Ocena:

4.49 (158)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 7 osób
  • średni

Prosta, pełna smaku terrina z szynki i szpinaku będzie doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie lub świąteczne przyjęcie. Pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje.

Składniki:

  • szpinak  500 g

  • masło  15 g

  • czosnek  1 ząbek

  • grissini  60 g

  • jajka  5 szt.

  • sól  5 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • szynka gotowana  400 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • koperek  0.5 pęczka

  • orzechy piniowe  15 g

  • jogurt naturalny  250 ml

  • musztarda dijon  15 g

Terrina z szynki i szpinaku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek, a gdy zacznie pachnieć dokładamy liście szpinaku. Smażymy kilka minut, odstawiamy.

  • Krok 2:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Grissini wykładamy dno formy na terrinę, wysmarowanej masłem, o ile nie jest silikonowa.

  • Krok 3:

    Jajka ubijamy ze szczyptą soli, do masy ścieramy 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szpinak odciskamy i lekko kroimy. Dodajemy szynkę (kostki i posiekaną) oraz zioła, mieszamy. Masę wykładamy równomiernie na paluszki i zalewamy mieszaniną jajeczną.

  • Krok 4:

    Na wierzchu rozkładamy piniole. Pieczemy przez 45 min w kąpieli wodnej, aż wierzch się przyrumieni, a wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu. Podajemy następnego dnia, pokrojoną w plastry z sosem z jogurtu, ziół i musztardy.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Porady

Zobacz: cały spis treści grudniowego numeru.

Sprawdź też: terrina warzywna

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne