Szynka gotowana - przepisy i zastosowanie

Jak zrobić szynkę gotowaną?

Jak ugotować szynkę by była smaczna i jak długo gotować szynkę, by przyrządzić ją poprawnie? Czy trudno jest przygotować dla siebie i rodziny domową wędlinę? Okazuje się, że nie! Sposobów na jej przyrządzenie jest kilka, jednak podstawa to umieszczenie szynki w gorącej wodzie - w taki sposób, by cała była w niej zanurzona. Następnie trzeba doprowadzić ją do wrzenia i gotować przez kilka minut. Na smak szynki wpływają różnorodne przyprawy, umieszczone w wodzie. Należy później odstawić szynkę na noc i marynować w lodówce. Kolejnego dnia wodę z szynką należy znów doprowadzić do wrzenia i znów gotować przez około 10 minut. Potem odstawiamy garnek do ostudzenia, a gdy ostygnie, szynkę wyciągamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła. Gotowanie szynki nie jest wcale trudne i długotrwałe, a uzyskany smak jest zawsze znakomity.

Domowa szynka oczywiście nie musi być przygotowywana w taki sposób, by stać przez całą noc. Choć lepiej przyrządzać ją wieczorem, żeby nie musieć czekać, równie dobrze można przygotować wywar rano, a po zagotowaniu w nim szynki odczekać 12 godzin i przystąpić ponownie do procesu gotowania. Przed przystąpieniem do gotowania można również nasmarować mięso specjalnie przyrządzoną marynatą i odstawić je na kilka godzin, by przeszło zapachem i smakiem przypraw.

Szynka gotowana - jakie dodać przyprawy?

Jak zrobić szynkę gotowaną w ziołach, by każdemu smakowała? Jest wiele przepisów, przy czym ostateczny smak zależy zawsze od samego mięsa, a także od zastosowanych przypraw. Czego użyć do wykonania zalewy? Przepis na szynkę gotowaną podaje, że sprawdzi się sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka w proszku, a także ziele angielskie i liście laurowe. Można również użyć czosnku, soli, pieprzu, ziaren jałowca, ziela angielskiego oraz majeranku. Niektórzy wykorzystują też zioła prowansalskie oraz tymianek. Inni używają również musztardy.

Przepisy z szynką gotowaną

Szynka gotowana na kanapki, szparagi z szynką zapiekane, szparagi zawijane w gotowaną szynkę, babka z cukinii z szynką, placek ziemniaczany z szynką, mięsny pie - placek z kurczakiem, groszkiem i szynką to tylko niektóre dania, jakie można przygotować przy wykorzystaniu gotowanej szynki. Nadaje się ona doskonale do szykowania kanapek - można przykryć wędlinę pomidorem, ogórkiem, papryką, żółtym serem i dodatkowo posypać mieszanką ziół.

Można pokroić szynkę nie w plasterki tylko w kostkę i dodać do sałatki. Można również przygotować śniadanie czy kolację na ciepło - pyszne bułki nadziewane gotowaną szynką i serem. Popularne są także pierożki calzone z szynką i pieczarkami, naleśniki na słono lub na ostro z szynką oraz serem, szaszłyki z szynką, specjalne krokiety, zrazy, a nawet muffinki i babeczki. Jeśli naszym celem jest pyszna szynka gotowana, przepis pozwala wykonać wędlinę, która może być samodzielną przekąską, albo też wzbogacić inne dania. Można na przykład zapiec ją w ziemniakach (choćby na grillu), przygotować zapiekankę z makaronem i szynką, albo uczynić z tej wędliny składnik domowej pizzy.

Pomysłów na wykorzystanie szynki gotowanej jest naprawdę sporo. Jej smak, który uzależniony jest w największej mierze od wykorzystanych ziół powinien zaś przypaść do gustu każdej osobie. Co ciekawe, gotowana szynka może służyć również do przygotowania zupy - na przykład jarzynowej, krupniku czy kapuśniaku. Taka gotowana szynka wspaniale wygląda, więc można ją nawet w całości umieścić na talerzu i postawić na stole przy jakiejś ważnej okazji - na przykład w czasie świąt Bożego Narodzenia czy śniadania wielkanocnego.

Polecane przepisy