Szybka kuchnia, Polska
Kolekcja Szybka kuchnia, Polska zawiera 222 przepisów
Przepisy w kolekcji Szybka kuchnia, Polska

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze. Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek.
Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Klopsy mielone to klasyka polskiej kuchni, która goście regularnie w większości domów. Każda pani domu ma swój własny przepis na klopsy, ale my przedstawiamy Wam uniwersalną recepturę, która zawsze się udaje. Jeśli więc chcecie dowiedzieć się jak zrobić klopsy mielone, a także szukacie inspiracji, z czym je podać, to koniecznie zobaczcie nasz przepis.
Klopsy - kotlety mielone

Przepis na pyzy ziemniaczane to jedna z tradycyjnych receptur przygotowywanych w wielu domach. Pyzy domowe to danie, które od wielu lat smakuje wszystkim pokoleniom. Jak zrobić dobre pyzy ziemniaczane? Ile gotują się pyzy? Z czym je podawać? Zobaczcie nasz prosty przepis do klasyczne kluski ziemniaczane, które można podać w wielu odsłonach.
Pyzy ziemniaczane

Ozorki wieprzowe to klasyka polskiej kuchni, którą pamiętamy z przepisów naszych mam i babć. To danie, choć nieco straciło na popularności, wciąż pojawia się na stołach w różnych odsłonach. Jeśli więc zastanawialiście się jak zrobić ozorki- oto najprostszy przepis na ozory w sosie własnym.
Ozorki w sosie własnym

Śledź w oleju z cebulką to jedna z najpopularniejszych przekąsek, jaka gości na Polskich stołach. Smakują każdemu, sprawdzą się na wszystkie okazje i robi się je w mgnieniu oka. Przepis na śledzie w oleju jest banalnie prosty i każdemu się uda. Zobaczcie jak zrobić śledzie w oleju aby były przepyszne.
Śledzie w oleju z cebulą

Ryż z jabłkiem to szybkie, kilkuskładnikowe danie na słodko. Ten przepis wielu z nas kojarzy się jeszcze z dzieciństwa, bo z chęcią gotowały go również nasze mamy i babcie. Zafundujcie więc sobie sentymentalna podróż kulinarną i przygotujcie to danie w swojej kuchni. Ryż z jabłkami i cynamonem możecie podać jako deser, podwieczorek lub lekki obiad na słodko. Ryż na mleku to także świetny posiłek dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis na ryż z jabłkami.
Ryż z jabłkami

Surówka z pora to doskonały dodatek do dań obiadowych. Drobno poszatkowany por w połączeniu z majonezem jest bardzo smaczny. A przede wszystkim to surówka, którą robi się błyskawicznie! Ta bardzo szybka i prosta propozycja pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych, ale i wegetariańskich. Możecie też podać ją jako danie imprezowe. Surówka z pora smakuje pysznie. Sprawdźcie nasz przepis na surówkę z pora!
Prosta surówka z pora

Placki ziemniaczane z cukinią to ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych placków. Cukinia dodaje im nieco lekkości i jest bardzo smaczna. Placki ziemniaczane z cukinią mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i pełnoprawnym posiłkiem. Możemy podawać je z sosem, ale i jako dodatek do innych dań. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią!
Placki ziemniaczane z cukinią

Krem sułtański to deser, który dobrze znały nasze mamy i babcie. Był prawdziwym hitem w czasach PRL-u, ostatnio nieco zniknął z kawiarnianych menu, a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Jego wykonanie jest banalnie proste, to nieco podkręcony krem o smaku czekolady. Krem sułtański to dobra opcja na dość słodki deser dla fanów czekoladowych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić krem sułtański!
Krem sułtański

Tatar wołowy ma wielu zagorzałych wielbicieli. Mówi się, że ci którzy go nie lubią po prostu nigdy nie jedli wystarczającego dobrego. Tatar wołowy to proste danie, bardzo klasyczne, wielu osobom kojarzące się z dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko – sekret tkwi w jakości poszczególnych składników. Tatar u mnie to jedna z najlepszych przystawek lub smaczne danie główne.
Tatar wołowy

Domowy kompot z czerwonych porzeczek - lekko kwaskowy, pyszny napój na lato i nie tylko. Kompot możecie zamknąć w słoikach, zapasteryzować i zostawić do zimowych zapasów.
Kompot z czerwonych porzeczek

Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.
Moskole, czyli placki po góralsku

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 780 kcal
Bażant z renetami

Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 24 godziny Pieczenie: 40 minut
Udziec sarni Św. Huberta

Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem to śniadaniowy klasyk. Jemy go z chrupiącym pieczywem - takie śniadanie jest zarówno proste, jak i pyszne. Twaróg z rzodkiewką możemy też urozmaicać w zależności od własnych upodobań - na przykład inaczej go przyprawić. My podajemy przepis na wersję klasyczną, to świetna baza do kulinarnych eksperymentów. Sprawdźcie, jak zrobić twarożek!