Farinata ze szparagami

Ocena:

4.48 (182)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Farinata ze szparagami to włoski placek, na bazie mąki z ciecierzycy. Danie to porównuje się z naleśnikiem, omletem, a nawet pizzą. Nie zawiera glutenu ani jajek, więc z pewnością posmakuje wszystkim gościom, będącym na przeróżnych dietach. Ten przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu, a potrzebne będą do niego dosłownie 3 składniki! Zobaczcie, jak zrobić prawdziwą włoską farinatę i odtwórzcie ją w swojej kuchni!

Składniki:

  • szparagi  500 g

  • mąka z ciecierzycy  2 szklanki

  • woda  2 szklanki

  • olej rzepakowy  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • zioła prowansalskie  1 łyżeczka

  • cebula  1 szt.

  • pomidorki koktajlowe  2 gałązki

  • pieprz  1 szczypta

  • płatki drożdżowe  2 łyżki stołowe

Farinata ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na farinatę: Mąkę z ciecierzycy miksujemy na gładką masę z wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie zbieramy z wierzchu pianę i dodajemy zioła, sól, pieprz oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy.  Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. 

    mąka z ciecierzycy
  • Krok 2:

    Przygotowanie dodatków: Szparagi dokładnie myjemy i odrywamy ich zdrewniałe końcówki. Cebulę obieramy i kromy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy. 

    szparagi
  • Krok 3:

    Pieczenie farinaty: Do formy wlewamy cienką warstwę ciasta, a na wierzchu układamy kilka szparagów, parę pomidorków i małą garstkę piórek cebuli. Wszystko posypujemy płatkami drożdżowymi i zapiekamy przez około 20 minut. Powtarzamy tę czynność aż ciasto się skończy.

    farinata

Porady

  • Przygotowania farinaty najlepiej zacząć z wyprzedzeniem, gdyż ciasto z mąki z ciecierzycy musi odstać około 2 godzin przed pieczeniem. To niezwykle ważny krok, którego nie należy pomijać, bo dzięki temu ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i idealnie się potem piecze.
  • Ciasto na farinatę ma dosyć rzadką konsystencję, dlatego nie należy go piec w blaszce z wyjmowanym dnem, bo masa po prostu nam wycieknie. Najlepiej wybrać klasyczną metalową prostokątną formę lub ceramiczne naczynie do zapiekania.
  • Do tego przepisu pasują zarówno zielone, jak i białe szparagi. Ważne, aby były świeże i chrupiące, gdyż przejrzałe i zwiotczałe łodygi mogą zepsuć smak całego dania. Poza sezonem na szparagi można użyć do tego przepisu szparagów w zalewie ze słoika. 
  • Farinata ze szparagami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można pokroić ją na mniejsze kawałki i zabrać ze sobą do lunchboxa na wynos. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Farinata - przepis na szybką i zdrową przekąskę

Niektórzy nazywają ją wegańskim omletem, a inni bezglutenową pizzą, tymczasem farinata to prosty i szybki placek z mąki z ciecierzycy. Spotkamy go zarówno w kuchni włoskiej, jak i francuskiej, gdzie nazywany jest Socca. To danie pokochali już smakosze na całym świecie, bo przygotowuje się je dosłownie w 10 minut i tylko z 3 składników. Klasyczna farinata jest bardzo minimalistyczna i wystarczy do niej tylko mąka z ciecierzycy, woda i olej. Tę bazową wersję można jednak urozmaicać na przeróżne sposoby, dobierając dodatki według własnych upodobań. 

Farinata ze szparagami - przyprawy i dodatki

Jakie przyprawy i dodatki będą pasowały do farinaty ze szparagami? Podstawowy zestaw to oczywiście gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz. Oprócz tego masę z ciecierzycy warto wzbogacić papryką w proszku (zarówno słodką, ostrą, jak i wędzoną), czosnkiem granulowanym oraz suszoną cebulką. Warto dorzucić też ulubione świeże lub suszone zioła. Najlepiej pasować będą tutaj tymianek, rozmaryn, oregano i bazylia. Gałązka świeżych ziół, zapieczona na farinacie, nie tylko doda mnóstwo smaku i aromatu, ale dodatkowo pięknie ozdobi nasz placek. Przed upieczeniem, placek warto też posypać po czarnuszką, sezamem lub ziarenkami kminku.

Świetnym dodatkiem do chrupiącego placka, będzie też rozpuszczony wegański ser. Jeśli nie macie pod ręką roślinnego sera, doskonałym jego zamiennikiem będzie też własnoręcznie przygotowany ser z ziemniaka lub po prostu garść płatków drożdżowych. 

Taki omlet z mąki z ciecierzycy doskonale będzie smakował podany z sosem lub dipem. Może być to roślinne pesto (bazyliowe, z jarmużu czy natki pietruszki), hummus, ajwar, pasta tahini lub wegański majonez. Świetnie sprawdzi się tu też wegański sos czosnkowy, koperkowy czy tatarski. Wszystkie roślinne odpowiedniki ulubionych sosów przygotujemy na bazie jogurtu sojowego lub kokosowego albo zmiksowanego z wodą tofu. Dobrym dodatkiem do farinaty będzie też wegański twarożek z migdałów albo z orzechów nerkowca.

Inne przepisy na farinatę

Farinata ze szparagami to genialny przepis, ale warto przetestować też inne warianty smakowe. Ten placek można przygotować z niemal wszystkimi warzywami i z pewnością będzie smakowała doskonale. Najlepiej jednak sprawdzi się tutaj szpinak, karczochy czy bakłażan. Kolejnym pysznym dodatkiem, który doskonale uzupełni ten przepis, będą oliwki, suszone pomidory lub kapary. Najpopularniejsze przepisy, które z pewnością posmakują fanom tego ciecierzycowego placka, to farinata z pieczarkami i farinata z cukinią.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne