Terrina ze szparagów

Ocena:

4.47 (175)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
Składniki na 8 porcji
Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 240 kcal

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek białych szparagów
  • 5 dag żelatyny
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • białko kurze surowe
  • 30 dag paluszków krabowych (mrożonych lub w zalewie)
  • pęczek natki
  • sól

Terrina ze szparagów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Obrane szparagi gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody. Wymieszać wino, bulion, sos sojowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cukier, doprawić solą. Gotować 10 minut, odcedzić, wlać ocet, dodać surowe białko, zagotować.Przefiltrować przez gazę, połączyć z żelatyną.
  • Dno formy pokryć cienką warstwą przygotowanej galarety. Paluszki krabowe wymieszać z posiekaną natką. Na galaretce ułożyć połowę zielonych szparagów, zalać warstwą galaretki, odstawić do zastygnięcia. Ułożyć połowę paluszków krabowych, zalać galaretką, schłodzić do zastygnięcia.
  • Ułożyć białe szparagi, zalać galaretą, schłodzić. Ułożyć pozostałe paluszki, zalać galaretą. Ostatnią warstwę – pozostałe zielone szparagi – zalać resztą galarety. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Podawać z sosem majonezowym lub wiosennym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne