Szybka i sypka szarlotka bez jajek - wegańska szarlotka

Ocena:

4.28 (181)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Szarlotka bez jajek i innych produktów pochodzenia zwierzęcego jest równie pyszna, co ta tradycyjna. Taka prosta wegańska szarlotka to szybki sposób na ciasto z jabłkami. Wykorzystujemy margarynę, suche składniki, ulubione jabłka i... cukier puder do dekoracji. Pysznie, szybko i zdrowo.

Składniki:

  • kasza manna  170 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier  220 g

  • mąka pszenna  170 g

  • margaryna  100 g

  • jabłka  1 kg

  • cynamon  5 g

  • bułka tarta  10 g

  • cukier puder  10 g

Szybka i sypka szarlotka bez jajek - wegańska szarlotka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szarlotka bez jajek to prosty przepis. W misce łączymy kaszę manną, cukier, margarynę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy i dzielimy na dwie części. Szarlotka wegańska nie obędzie się bez jabłek - obieramy i trzemy je na tarce z dużymi oczkami. Posypujemy cynamonem.

    Jabłka tarka
  • Krok 2:

    Blachę o wymiarach 24x24 cm natłuszczamy cienko masłem i obsypujemy bułką tartą. Na formę wykładamy połowę ciasta na wegański jabłecznik, delikatnie ugniatając. Do tego dodajemy starte jabłka i przykrywamy resztą, pokruszoną częścią ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopnic Celsjusza i pieczemy nasz jabłecznik bez jajek 40-45 minut. Gotowa szarlotka wegańska najlepiej, aby była podawana oprószona cukrem pudrem.

    bułka tarta

Porady

  • W przepisie na wegański jabłecznik należy wykorzystać margarynę lub ewentualnie innym tłuszczem roślinnym (np. olejem kokosowym). Nie polecamy do wypieku ciast używać tzw. masła roślinnego, ponieważ zawiera ono w składzie serwatkę, przez co nie jest produktem wegańskim. 
  • Idealny deser to ciepła szarlotka z lodami - czy jest tu osoba, która się z tym nie zgadza? Wegańska szarlotka i wegańskie lody to super zestaw! W sklepach łatwo można dostać roślinne mrożone desery. Jeśli chcecie przygotować własne, polecamy przepis na lody czekoladowe z orzechami oraz lody z kaszy jaglanej.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić wegańską szarlotkę? Krok 1. – kruszonka

Powyższy przepis na szarlotkę bez jajek przypomina w przygotowaniu przepis na owoce pod kruszonką. Jest on równie prosty w przygotowaniu i smaczny. Podobnie, jak w przepisie na owoce pod kruszonką, czy owocowe crumble, jabłeczni wegański nie powstanie bez kruszonki. Kaszka manna nadaje całemu ciastu lekkiej chrupkości, a szarlotka wegańska bez jajek jest lekkostrawna. Kaszkę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia przesypujemy przez sitko. Dzięki temu jabłecznik na sypko będzie miał delikatniejszą konsystencję. Do suchych składników dodajemy tłuszcz roślinny. Im krótszy będzie czas wyrabiania kruszonki, tym będzie ona bardziej chrupiąca. Warto pokroić masło na mniejsze kawałki i dopiero wtedy kilkoma ruchami rozetrzeć je z mąką i kaszką. Kruszonka na jabłecznik bez jajek nie musi być idealnie równa. Wystarczy dopilnować, aby wszystkie składniki suche połączyły się z margaryną. 

Jak zrobić wegańską szarlotkę? Krok 2. – jabłka

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zimną – może to za sprawą korzennej nuty cynamonu, a może przez to, że jest to ciasto syte. Jabłka są dostępne w sklepach przez cały rok, a szczyt sezonu przypada na późne lato. Owoc owocowi w smaku jest nierówny. Część z nas woli zjeść wegański jabłecznik z kwaśnymi jabłkami, np. szarą renatą czy janagold, a część ze słodkimi, np. championami czy papierówkami. Jabłecznik na sypko przełożony jest obranymi i startymi na dużych oczkach jabłkami. Warto dodać do nich cynamon i odrobinę cukru, aby pokręcić ich smak. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne