Makaron z boczniakami w kremowym sosie

Ocena:

4.44 (200)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Boczniaki moglibyśmy jeść pod każdą postacią, przepis z Moje Gotowanie nam w tym pomagają. Boczniaki z makaronem smakują doskonale! Kremowy sos ze słodkiej śmietanki kremówki podkreśla smak pasty i grzybów. Diabeł jednak tkwi w szczegółach! Boczniaki z makaronem pięknie pachną tymiankiem, a sos błyszczy się od tłuściutkiego masła i kilku kropel pysznej oliwy.

Składniki:

  • boczniaki  6 szt.

  • makaron tagliatelle  450 g

  • masło  30 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • szalotka  2 szt.

  • tymianek  3 gałązki

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • białe wino  75 ml

  • szpinak  200 g

  • śmietana kremówka  125 ml

  • szczypiorek  0.5 pęczka

Makaron z boczniakami w kremowym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron z boczniakami najlepiej będzie smakował, jeśli makaron ugotujemy al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy, siekamy. Boczniaki kroimy w kawałki. Na patelni, na średnim bądź dużym ogniu, podgrzewamy oliwę i masło. Szalotkę i czosnek podsmażamy, aż się zrumienią. Dodajemy tymianek i boczniaki, podsmażamy, aż grzyby się przyrumienią. Kuchnia zaczyna cudnie pachnieć, a my nie możemy się doczekać, aż zjemy nasz makaron z boczniakami w sosie śmietanowym. 

    Boczniaki krojone
  • Krok 2:

    Dolewamy wino, po chwili śmietanę i mieszamy. Odparowujemy sos, aż zrobi się gęsty. Dodajemy liście umytego szpinaku, mieszamy. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy makaron z boczniakami. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem.

    Ugotowany makaron tagliatelle

Porady

  • Jak wybierać boczniki? Warto szukać raczej tych mniejszych egzemplarzy, ponieważ większe grzyby bywają czasem łykowate. Biały nalot na boczniakach nie jest niczym złym. Grzyby należy opłukać i można bezpiecznie je zjeść.
  • Jak ugotować makaron? Na 100 gramów makaronu potrzeba około litra wody  - sprawdź inne wskazówki w artykule
  • Spaghetti z boczniakami to nie najlepszy pomysł. Cienkie makarony powinny być łączone z rzadkimi sosami. Aby makaron z boczniakami smakował idealnie, dobrze sięgnąć po makarony z dziuką, żłobione i pozaginane. Takie będą dokładnie oblepione pysznym sosem. Warto wypróbować szerokie tagliatelle, idealne do gęstych sosów penne (rurki), fusilli (świderki), czy farfalle (kokardki). 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić boczniaki z makaronem? 

Przepis na boczniaki z makaronem może szybko stać się jednym z waszych popisowych dań. Makaron należy ugotować na al dente – warto wybierać makarony grube, które dobrze absorbują sos. Dobrym pomysłem jest też wybranie makaronu świeżego – można go znaleźć w supermarketach w lodówkach. Makaron z boczniakami smakuje tak pysznie dzięki dodatkowi kremowego sosu z boczniaków i tłustej śmietany. Przygotowując sos należy uważać, aby nie spalić cebulki i tymianki. Najlepiej gotować go na małym/ średnim ogniu. Makaron z boczniakami z sosie śmietanowym jest przepyszny! 

Przepisy na boczniaki

Boczniaki to grzyby jadalne – można bez problemu kupić je w supermarketach lub wyhodować samodzielnie za pomocą zestawu startowego. Boczniaki to grzyby, których warto spróbować. Nawet jeśli nie przepadacie za borowikami, kurkami, czy rydzami, to warto spróbować boczniaków, ponieważ nie mają one aż tak intensywnego aromatu, jak grzyby leśne. Co zrobić z boczniaków? Można w kuchni przygotować je na wiele sposobów. Nadają się jako zamiennik mięsa – można w nich przygotować na przykład przekąskę w panierce a la nuggetsy lub roślinne „flaki”. Boczniaki z makaronem to tylko jeden z przykładów pysznych, obiadowych dań, które sprawdzą się w każdej kuchni. Polecamy więc lekką zupę z pęczaku z boczniakami oraz cannelloni z grzybami. Jednak boczniaki nie muszą grać pierwszych skrzypiec w posiłku. Grzyby te idealnie uzupełnią smak np. zdrowych kotletów z mięsa indyka.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne