Syrop daktylowy - jak go zrobić i stosować

2 przepisy

Smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu syrop daktylowy. Coraz częściej go widać na naszych półkach. Zamiast kupować go w sklepie, syrop daktylowy możemy bez problemu wykonać samodzielnie w domu.

Syrop daktylowy - zastosowanie

Syrop daktylowy jest źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego warto zastąpić nim zwykły cukier. Dlaczego syrop daktylowy zyskuje coraz większą uwagę? Jest on mniej kaloryczny od białego cukru, co za tym idzie, bez wyrzutów sumienia możemy cieszyć się naszymi ulubionymi, słodkimi potrawami- dodając syrop daktylowy, zamiast wcześniej wspomniany biały cukier. 

Jak zrobić syrop daktylowy? 

Wykonanie syropu daktylowego jest banalnie proste. Jedyne, czego będziemy potrzebować to: 500 ml wody, 200 g suszonych daktylów bez pestek, szczypta soli i opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu do smaku. Daktyle należy zalać wodą i gotować pod przykryciem do momentu, aż nie staną się one miękkie i nie zaczną się rozpadać. Kolejnym krokiem jest czekanie, aż masa trochę ostygnie, a następnie należy rozdrobnić ją blenderem, dodając jednocześnie szczyptę soli i ewentualnie cynamon dla lepszego smaku. Teraz przygotowany syrop daktylowy można przelać do słoika i cieszyć się jego smakiem! Ważne, by słoik, w którym znajduje się syrop daktylowy był przechowywany w lodówce. Nic skomplikowanego i syrop z daktyli gotowy! 

Syrop daktylowy i jego zastosowanie 

Syrop daktylowy to idealny zamiennik miodu i cukru. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej, wegan i wegetarian. Można go stosować jako dodatek do ciast, sosów, gulaszy i do każdej innej potrawy, do której dodaje się cukier lub miód. Syrop daktylowy to również świetny i pyszny dodatek do naleśników. Kiedy znudzą nam się klasyczne naleśniki z białym serem, dżemem czy nutellą i owocami możemy sięgnąć po syrop daktylowy, który zaskoczy ciekawym smakiem. Możliwości wykorzystania syropu z daktyli jest naprawdę wiele. Może również posłużyć jako np. marynata do karkówki czy po prostu dodatek do herbaty. 

Syrop daktylowy to ogromny, kuchenny rarytas, który powinien zawitać w kuchni każdego z nas. Jego uniwersalność sprawia, że na pewno sięgniemy po niego nie raz. Dlatego ruszajmy do kuchni, by przygotować osobisty, naturalny i smaczny syrop z daktyli!