Vol au vent z wątróbką

Ocena:

4.57 (145)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • trudny

Vol au vent to pasztecik z ciasta francuskiego, który jest jednym z tradycyjnych dań kuchni francuskiej. Charakteryzuje się on okrągłą i pustą w środku formą, którą dopiero po upieczeniu napełnia się nadzieniem – w naszej propozycji jest to vol au vent z wątróbką. Danie to możemy serwować jako przekąskę do różnych zup (np. cebulowej) lub jako przystawkę na eleganckie przyjęcie. Zobaczcie, jak się je robi!

Składniki:

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • wątróbka drobiowa  100 g

  • masło  40 g

  • grzyby  100 g

  • cebula  1 szt.

  • sok z cytryny  20 ml

  • białe wytrawne wino  30 ml

Vol au vent z wątróbką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Vol-au-vent:  Rozkładamy płat ciasta francuskiego i przy pomocy szklanek wycinamy z niego kółka o dwóch różnych średnicach. Szklanką o większej średnicy wycinamy jedno większe koło, a mniejszą szklanką dwa mniejsze kółka. Następnie układamy największe koło, a na nim dwa mniejsze, smarując pomiędzy każdą warstwą ciasta żółtkiem, aby koła się skleiły. Jeśli chcemy uzyskać wyższe voul-au-vent, możemy ułożyć na największym kole 3 mniejsze koła, zamiast 2. Z jednego arkusza ciasta francuskiego powinno wyjść około 5-6 takich wieżyczek. Wszystkie z nich układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

    ciasto francuskie
  • Krok 2:

    Wątróbkę oczszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie solimy i obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim wątróbki z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone drobno grzyby. Na koniec smażenia warzyw wsypujemy na patelnię mąkę i wlewamy wino oraz bulion. Dusimy kilka minut i na koniec doprawiamy świeżą natką pietruszki oraz dorobiną soku z cytryny. Dodajemy wątróbkę i dusimy wszystko jeszcze kilka minut. 

    Grzyby cebula patelnia
  • Krok 3:

    Gotowe vol-au-vent wypełniamy lekko ostudzonym farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut. 

    vol au vent

Porady

  • Nasz przepis na volevanty możemy nieco zmodyfikować, zmieniając np. nadzienie. Najpopularniejszym nadzieniem do tej przekąski z ciasta francuskiego jest pieść z kurczaka. Możemy też wykorzystać nadzienie z łososia i serka oraz nadzienie wegetariańskie – z pieczarkami bądź grzybami leśnymi. 
  • Wątróbka w cieście francuskim w formie vol au vent, to prawdziwy rarytas, który świetnie sprawdzi się na eleganckich przyjęciach. 
  • Jeśli chcemy nieco skrócić czas przygotowania volevantów, to z powodzeniem możemy wykorzystać gotowe arkusze ciasta francuskiego. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym jest vol au vent? 


Vol au vent to paszteciki z ciasta francuskiego, które niekiedy nazywane są również babeczkami – w głównej mierze ze względu na swoją formę, bowiem mają one okrągły kształt są puste w środku. Dopiero po upieczeniu wypełnia się je nadzieniem. Vol au vent możemy serwować jako dodatek do zup (najlepiej o kremowej konsystencji) lub podawać samodzielnie, jako przekąskę, np. na eleganckie przyjęcie. Niekiedy vol au vent spożywa się razem z frytkami lub chlebem jako danie lunchowe. Warto jednak podkreślić, że przeważnie je się je na gorąco. Za pomysłodawcę tej oryginalnej potrawy uznaje się Marie-Antoine Carême – XVIII-wiecznego francuskiego kucharza i cukiernika. Z kolei nazwa „vol au vent” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „lot z wiatrem”, co nawiązuje do lekkości dania. 
Vol au vent jest przysmakiem warstwowym, który powstaje poprzez ułożenie na sobie warstw ciasta francuskiego. Pierwszy ma kształt koła, natomiast kolejne – mają wycięty wewnątrz otwór, który docelowo ma ułatwiać nadziewanie naszych pasztecików z ciasta francuskiego dowolnym farszem. 


Nadzienie do vol au vent


W tradycyjnej wersji vol au vent serwuje się z nadzieniem z ragout z kurczaka. Jest to danie kuchni francuskiej, które powstaje na bazie mięsa (najczęściej kurczaka, ale również dziczyzny i ryb), gotowanych lub uduszonych w bulionie rybnym, warzywnym bądź drobiowym. Następnie zagęszcza się go zasmażką oraz doprawia się różnymi przyprawami. Vol au vent można nadziać również filetem z kurczaka (pokrojonym w kostki, przyprawionym i podsmażonym na oliwie z oliwek), cielęciną lub nawet szynką i serem. Popularnym nadzieniem do vol au vent jest również łosoś oraz ser ricotta, a także wątróbka – jak w naszym przepisie na  vol au vent. Jeśli chcemy przygotować volevanty wegetariańskie, to dobrym pomysłem są pieczarki lub grzyby leśnie, a także szpinak i ser feta. Dodatkowo tę przekąskę z ciasta francuskiego możemy serwować z sosem, najlepiej białym, np. beszamelowym. 


Przekąski z ciasta francuskiego 


Vol au vent to popularne przekąski z ciasta francuskiego, które niestety są dość czasochłonne i pracochłonne. Wymagają również precyzji i doświadczenia kulinarnego. Jeśli nie czujemy się na siłach, to z powodzeniem możemy przygotować inne przekąski z ciasta francuskiego z dowolnym nadzieniem. Mogą mieć one różną formę np. pasztecików, babeczek, kopert, ślimaczków, pizzerinek czy zawijańców. Tego typu przekąskę możemy nadziać niemal dowolnymi składnikami: kurczakiem, szynką, wołowiną, serem – gorgonzolą, ricottą, a także szpinakiem, twarogiem czy fetą – to tylko kilka popularnych propozycji. Ciekawą opcją są parówki w cieście francuskim, które najlepiej serwować w połączeniu z sosami. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne