Bruschetta / fot. BBS
4.48 (147)
Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.
buraki 1 kg
olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe
rozmaryn 3 gałązki
śliwki 10 szt.
ocet balsamiczny 2 łyżki stołowe
miód 1 łyżka stołowa
czosnek 2 ząbki
czarnuszka 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 6 łyżek stołowych
seler 2 szt.
masło 2 łyżki stołowe
karczochy 3 szt.
sok z cytryny 0.5 szklanki
majonez 1 łyżka stołowa
płatki migdałowe 1 łyżka stołowa
ciecierzyca 200 g
tuńczyk w oleju 100 g
seler naciowy 4 szt.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Buraki dokładnie myjemy, suszymy, smarujemy olejem i zawijamy osobno w folię aluminiową, dokładając do każdego gałązkę rozmarynu i trochę soli. Pieczemy ok. 1 godz. (jeśli czubek noża wchodzi gładko do środka, to znaczy że są dobre). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ze śliwek wyjmujemy pestki, kroimy, razem z burakami mieszamy z octem, miodem, przepuszczonym przez wyciskarkę ząbkiem czosnku, czarnuszką, 3 łyżkami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na 30 min.
Na mus: selery kroimy w cienkie plastry, układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i wiórkami masła, oprószamy solą, podlewamy niewielką ilością wody, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min (seler musi być miękki). Lekko studzimy, odcedzamy z soków i miksujemy razem z karczochem i sokiem z cytryny, po czym mieszamy z majonezem i migdałami, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na sałatkę: ciecierzycę mieszamy z tuńczykiem, selerem i przyprawami do smaku. Przygotowujemy grzanki z pieczywa, smarujemy musem z selera i kładziemy sałatkę z ciecierzycy.
Porady
W przepisie na bruschettę na dwa sposoby wykorzystujemy:
- buraki - podłużne, drobne
- śliwki - marynowane w occie
- miód - płynny
- selery - średniej wielkości, obrane
- karczochy - marynowane
- płatki migdałowe - drobno mielone
- ciecierzycę - ugotowaną
Bruschetty dają wiele możliwości wykorzystania starszego chleba, a im bardziej mokre dodatki, tym łatwiej go zjeść. Warto pamiętać, że musy, pasty, kremy i serki idealnie zmiękczają twardy wierzch i są alternatywą dla masła. Pieczywo mięknie także wtedy, gdy położymy na nie ciepłe albo gorące dodatki, np. boczniaki przesmażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką lub uduszoną cebulę, którą posypujemy parmezanem. Podpieczone buraki ze śliwką najlepiej posmarować pieczywo serkiem śmietankowym typu philadelphia, wierzch posypać sobie parmezanem.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł