Owoce z mascarpone i cynamonem

Ocena:

4.49 (173)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Owoce z mascarpone i cynamonem to bardzo słodki deser na świąteczny czas. Tak przygotowane owoce to idealny pomysł na podbicie smaku ciast. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu greckiego. Owoce z mascarpone i cynamonem to także świetny sposób na zużycie owoców z kompotu z suszu.

Składniki:

  • figi  200 g

  • suszone morele  300 g

  • suszone śliwki  300 g

  • masło  50 g

  • brązowy cukier  200 g

  • cynamon  1 szt.

  • ananas  1 szt.

  • mascarpone  500 g

Owoce z mascarpone i cynamonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie suszone owoce zalewamy ciepłą wodą na noc. Następnego dnia odcedzamy i kroimy na kawałki, choć można zachować je w całości. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, laskę cynamonu i na małym ogniu rozpuszczamy, mieszając raz drewnianą łyżką. Masło i cukier muszą się lekko skarmelizować. Zdejmujemy z ognia na 5 minut.

    StockFood-cukier-bialy
  • Krok 2:

    Dodajemy powoli 75 ml ciepłej wody oraz namoczone owoce i kostki świeżego ananasa. Stawiamy z powrotem na ogień i przez 10 minut smażymy, aby wszystko pokryło się lśniącą słodką glazurą. Na talerzu kładziemy kawałek piernika, polewamy gorącymi owocami, obok kładziemy łyżkę mascarpone.

    maslo-iStock

Porady

Do deseru warto używać różnego rodzaju suszone owoce. Świetnie sprawdzają się suszone figi, suszone śliwki, suszona żurawina a nawet suszone gruszki. Owoce z mascarpone można na koniec posypać szczyptą cynamonu.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne