Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami

Ocena:

4.5 (200)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami to pomysł na zdrowy obiad, na lunch do pracy albo wcześniejszą kolację. Pamiętajmy, że kasze są niezastąpione zimą dzięki właściwościom rozgrzewającym. 

Składniki:

  • kasza gryczana  1.5 szklanki

  • filet z kurczaka  1 szt.

  • twaróg  100 g

  • cykoria  1 szt.

  • seler naciowy  2 szt.

  • natka pietruszki  2 łyżki stołowe

  • mięta  3 liście

  • orzechy laskowe  3 łyżki stołowe

  • suszone morele  3 łyżki stołowe

  • suszone śliwki  3 łyżki stołowe

  • suszona żurawina  3 łyżki stołowe

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • ocet winny  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kaszę gotujemy „al dente” w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet kroimy
    w cienkie paski, twaróg kruszymy. Cykorię drobno kroimy, podobnie selera.

    twaróg-iStock (1)
  • Krok 2:

    Siekamy zieleninę i bakalie. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem i oliwą. Podajemy po schłodzeniu.

    bakalie-fot.iStock-

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • wędzony filet z piersi kurczaka
  • kozi twaróg
  • łodygi selera naciowego
  • ocet z białego wina
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wędzony filet z kurczaka można zastąpić wędzoną rybą, jak pstrąg czy makrela. Można także w ogóle zrezygnować z dodatku mięsnego, biorąc tylko wędzony ser albo twaróg. Dla uzyskania intensywniejszego smaku warto sięgać po wędzony kozi ser i wędzone, suszone śliwki. Kasza gryczana palona ma wyrazistszy, gorzkawy smak. Dla osób, które nie lubią charakterystycznego posmaku kaszy gryczanej polecamy sięgnięcie po niepaloną wersję. Taka kasza będzie delikatniejsza i zdecydowanie zasmakuje dzieciom. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne