Barszcz czerwony czysty

Ocena:

4.35 (195)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Barszcz czerwony czysty to coś, bez czego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Z uszkami, pasztecikiem, ziemniakami - w każdej rodzinie je się go inaczej, ale wszystkie te wersje łączy aromatyczny i pełen smaku wywar o głębokim czerwonym kolorze. Zobaczcie, jak zrobić tę wyjątkową zupę w tradycyjny sposób, jak z kuchni naszych babć!

Składniki:

  • woda  2 l

  • buraki  1 kg

  • ocet  2 łyżki stołowe

  • ziele angielskie  4 szt.

  • pieprz  4 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • cukier  1 łyżeczka

  • majeranek  2 łyżeczki

  • cebula  1 szt.

  • suszone grzyby  100 g

  • czosnek  1 ząbek

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  0.25 szt.

Barszcz czerwony czysty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie wywaru: Marchew, pietruszkę i selera obieramy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Cebulę i czosnek obieramy, przekrajamy na pół  i również dorzucamy do garnka. Dodajemy też suszone grzyby, liście laurowe i ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Wywar warzywny gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. 

    bulion warzywny
  • Krok 2:

    Doprawianie barszczu: W tym czasie obieramy buraki i kroimy je w paseczki. Po godzinie dodajemy je do wywaru i od razu wlewamy ocet. Wszystko razem gotujemy przez kolajną godzinę. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.

    Buraki czerwone
  • Krok 3:

    Podanie: Gotowy barszcz wigilijny podajemy z uszkami, kołdunami lub grzybowymi pasztecikami. 

    barszcz-czerwony-wigilijny

Porady

  • Barszcz wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po całej dobie wszystkie smaki będą bardziej wyraziste, a kolor jeszcze piękniejszy. 
  • Barszcz powinien gotować się na małym ogniu i niezbyt długo. W przeciwnym razie może stracić kolor. 
  • Aby barszcz był intensywnie czerwony, pod koniec gotowania można dodać do niego jeszcze jednego surowego buraka
  • Przed dodaniem buraków do wywaru, można je też upiec w piekarniku. Dzięki temu będą jeszcze słodsze i zyskają dodatkowego aromatu.
  • Jeśli lubimy barszcz czerwony zabielany, dodajmy do niego śmietanę, jogurt naturalny lub mleko
  • Przygotowując barszcz, warto od razu zrobić większą porcję i zawekować ją na później. 
  • Z czym podać barszcz? Czysty barszcz czerwony wigilijny jest pyszny sam w sobie, ale by był bardziej sycący, warto podać go z dodatkami. Klasyką gatunku jest oczywiście barszcz z uszkami, ale warto też podać barszcz czerwony z ziemniakami, kołdunami lub pasztecikami czy krokietami. Wspaniałym dodatkiem do tej zupy są także sycące drożdżowe bułeczki z grzybami. 

Wypróbuj też ten przepis na barszcz wigilijny.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaki ocet do barszczu?

Ocet to bardzo ważny składnik, dzięki któremu barszcz nie traci swojego pięknego koloru. Możemy dodać ocet spirytusowy, winny, jabłkowy, ryżowy, a nawet woda z ogórków kiszonych lub sok z cytryny! Kolejna zagwozdka brzmi: Ile octu do barszczu? Na 1 litry zupy dodaje się 1 łyżkę octu. Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego? Najlepiej dolać go w momencie, gdy dodajemy surowe buraki

Barszcz czerwony na zakwasie

Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie buraczanym to pyszne wspomnienie z kuchni naszych babć i mam. Aby odtworzyć ten przepis, wystarczy przygotować tydzień wcześniej kiszone buraki. Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wrzucić do dużego słoja surowe buraki, pokrojone w ćwiartki lub plasterki, dodać ziele angielskie, ząbki czosnku, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wszystko ciasno dociskamy w słoiku i zalewamy wodą z solą. Tak przygotowane słoiki odstawiamy na 5-7 dni, a jeśli chcemy, żeby zakwas ukisił się szybciej, wystarczy dodać do niego kawałek razowego chleba. Taki zakwas wykorzystujemy do zupy lub pijemy na surowo. Z kolei kiszone buraczki sprawdzą do sałatek czy śledzi.

Co dodać do barszczu?

Podstawowy przepis na barszcz można wzbogacić różnymi składnikami. Najpopularniejsze są oczywiście grzyby, ale warto wypróbować także suszone śliwki czy morele. Świetnym dodatkiem, który podkręci smak zupy, jest skórka z jabłka. Wystarczy dokładnie umyć jabłko, obrać je i wrzucić obierki do barszczu pod koniec gotowania. Nietypowym dodatkiem, wartym przetestowania, są także przetarte (świeże lub mrożone) maliny. Te kwaśne owoce, wbrew pozorom, doskonale pasują do barszczu i fantastycznie go dopełniają. Innym pomysłem na barszcz z twistem jest odrobina czerwonego wina.

Czym doprawić barszcz czerwony?

Aby zupa była wyrazista i aromatyczna, warto dobrze ją doprawić. Jakie przyprawy do barszczu czerwonego sprawdzą się najlepiej? Warto dodać do niego czosnek, majeranek i lubczyk. Przez naturalną słodycz buraków, barszcz warto zbalansować dużą ilością pieprzu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne