www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Surówka z brukselki to niecodzienny sposób na wykorzystanie tych małych kapustek. Znajdziemy w niej o wiele więcej warzyw: marchewkę, cebulę i czerwoną kapustę. Wyrazistości dodaje jej szczypiorek i sos jogurtowo-majonezowy przełamany octem jabłkowym. Świetnie pasuje do dań mięsnych, kotletów, pieczeni, gulaszy, ale równie dobrze smakuje z posiłkami wegetariańskimi. Surówkę z brukselki można wzbogacić o słodkie składniki: jabłko, rodzynki lub żurawinę.
brukselka 200 g
czerwona cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
czerwona kapusta 50 g
czerwona kapusta 300 g
nasiona selera 5 g
szczypiorek 1 pęczek
jogurt naturalny 50 g
majonez 50 g
musztarda 5 g
ocet jabłkowy 30 ml
Brukselki myjemy, wycinamy głąby i ścieramy na tarce. Można je też po prostu drobno posiekać lub wrzucić wszystkie kapustki do malaksera i szybko je rozdrobnić.
Małą czerwoną cebulę obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach (można też pokroić ją w plasterki). Kawałek czerwonej kapusty szatkujemy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno (można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem).
Do jednej miski przekładamy starte brukselki, kapustę, cebulę i marchewkę, dosypujemy nasiona selera (można je pominąć albo zastąpić selerem naciowym) i część szczypiorku. Mieszamy składniki.
Do małej miseczki dodajemy jogurt naturalny, majonez, musztardę, ocet jabłkowy (lub inny, można też poratować się sokiem z cytryny). Dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą - ma powstać jednolity sos. Polewamy nim , a następnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę z brukselki posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy np. z udźcem z indyka pieczonym w rozmarynie i czosnku lub z kopytkami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brussels-sprout-slaw