Samuel Goldsmith

Surówka z brukselki

Ocena:

5 (2)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Surówka z brukselki to niecodzienny sposób na wykorzystanie tych małych kapustek. Znajdziemy w niej o wiele więcej warzyw: marchewkę, cebulę i czerwoną kapustę. Wyrazistości dodaje jej szczypiorek i sos jogurtowo-majonezowy przełamany octem jabłkowym. Świetnie pasuje do dań mięsnych, kotletów, pieczeni, gulaszy, ale równie dobrze smakuje z posiłkami wegetariańskimi. Surówkę z brukselki można wzbogacić o słodkie składniki: jabłko, rodzynki lub żurawinę.

Składniki:

  • brukselka  200 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • czerwona kapusta  50 g

  • czerwona kapusta  300 g

  • nasiona selera  5 g

  • szczypiorek  1 pęczek

  • jogurt naturalny  50 g

  • majonez  50 g

  • musztarda  5 g

  • ocet jabłkowy  30 ml

Surówka z brukselki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Brukselki myjemy, wycinamy głąby i ścieramy na tarce. Można je też po prostu drobno posiekać lub wrzucić wszystkie kapustki do malaksera i szybko je rozdrobnić.

  • Krok 2:

    Małą czerwoną cebulę obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach (można też pokroić ją w plasterki). Kawałek czerwonej kapusty szatkujemy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno (można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem).

  • Krok 3:

    Do jednej miski przekładamy starte brukselki, kapustę, cebulę i marchewkę, dosypujemy nasiona selera (można je pominąć albo zastąpić selerem naciowym) i część szczypiorku. Mieszamy składniki.

  • Krok 4:

    Do małej miseczki dodajemy jogurt naturalny, majonez, musztardę, ocet jabłkowy (lub inny, można też poratować się sokiem z cytryny). Dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą - ma powstać jednolity sos. Polewamy nim , a następnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę z brukselki posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy np. z udźcem z indyka pieczonym w rozmarynie i czosnku lub z kopytkami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brussels-sprout-slaw

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne