231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Sophie Godwin – Cookery writer

Remulada z jabłek i rzodkiewek

Ocena:

4.8 (5)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Remulada z jabłek i rzodkiewek jest ciekawą wariacją na temat duńskiego sosu. To właściwie słodko-kwaśna surówka z chrupiącymi warzywami, korniszonami i soczystymi owocami wymieszana z majonezem, musztardą i śmietaną. Składniki wydają się proste, ale współgrają w taki sposób, że tworzą prawdziwą bombę smaku. Sos remulada w tej odsłonie idealnie pasuje do potraw z grilla – szczególnie dobrze przełamuje tłuste, treściwe mięso. 

Składniki:

  • jabłka  4 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • rzodkiewka  400 g

  • majonez  100 g

  • musztarda dijon  30 g

  • Crème fraîche  50 ml

  • korniszonki  4 szt.

  • cukier  1 szczypta

Remulada z jabłek i rzodkiewek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obieramy jabłka (zielone, kwaskowe, najlepiej odmiany granny smith). Wydrążamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy w cienkie słupki. Możemy też zetrzeć je na tarce, tak jak do surówki w stylu coleslaw. Wkładamy je do miski i wyciskamy na nie cytrynę (upewniajmy się, że do naczynia nie dostały się pestki). Mieszamy, żeby kawałki owoców równomiernie pokryły się sokiem, inaczej się odbarwią.

  • Krok 2:

    Przygotowujemy pozostałe warzywa. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki (ręcznie lub z pomocą szatkownicy), a korniszony lub ogórki konserwowe siekamy w kosteczkę – to klasyczny składnik na sos remulada i zdecydowanie nie powinno go zabraknąć w tej kompozycji. Możemy rozdrobnić pikle w robocie kuchennym.

  • Krok 3:

    Wrzucamy rzodkiewki i korniszony do jabłek, a następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli crème fraîche, musztardę i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli remulada wydaje nam się zbyt cierpka, możemy wsypać szczyptę cukru. Sekretem tej prostej surówki są jakościowe składniki, dlatego polecamy wykorzystanie domowego majonezu i młodych, chrupiących rzodkiewek. 

  • Krok 4:

    Przed podaniem remulada z jabłek i rzodkiewek powinna się „przegryźć". Przykrywamy miseczkę i odstawiamy ją na około 30 minut w temperaturze pokojowej. Ta słodko-kwaśna i lekko pikantna kompozycja to świetny dodatek do dań typu barbecue, a zwłaszcza mięs. Można serwować ją na przykład do szaszłyków z kurczaka lub żeberek z grilla

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-radish-remoulade

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne