Surówka z cukinii

Ocena:

4.47 (182)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Surówka z cukinii jest lekka, chrupiąca i zachwyca świeżością, a do tego świetnie łączy się z innymi składnikami. To zdrowy i pyszny dodatek do obiadu lub do dań z grilla. Stanowi ona alternatywę dla nieco popularniejszej mizerii, którą przygotowuje się z ogórków.Jest niezwykle orzeźwiająca, dlatego też dobrze sprawdzi się do tłustych potraw mięsnych. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z surowej cukinii do obiadu i nie tylko.

Składniki:

  • cukinia  1 szt.

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • sok z cytryny  10 ml

  • miód  10 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Surówka z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinia: myjemy ją, młodej nie trzeba obierać. Ścieramy ją na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2:

    Dressing: wyciskamy 10 ml soku z cytryny. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, dokładamy miód i czosnek. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.

  • Krok 3:

    Surówka z cukinii: starte warzywo polewamy dressingiem. Można wymieszać, ale nie trzeba. Podajemy od razu.

Porady

  • W naszym przepisie na surówkę z cukinii rekomendujemy zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach, ale z powodzeniem możemy ją też pokroić w cienkie plastry lub słupki.
  • Przed przygotowaniem przepisu na surówkę z cukinii warto poświęcić czas na wybór odpowiednich warzyw. Najlepsze egzemplarze mają nie więcej niż 20 cm, cienką skórkę i jeszcze niewykształcone gniazda nasienne. Takie najlepiej sprawdzą się do surówek.Warto zwrócić uwagę również na to, by były one twarde, a ich skóra napięta. Istotne jest też właściwe przechowywanie cukinii po zakupie – maksymalnie przez 3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).
  • Zamiast dressingu możemy użyć jogurtu naturalnego, śmietany 18% lub zsiadłego mleka – w każdym wydaniu będzie smakować wybornie. Sprawdzi się też sama oliwa z oliwek lub olej lniany.
  • Do ścierania cukinii można użyć też szatkownicy lub maszynki do mielenia mięsa ze specjalną nakładką do warzyw.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Surówka z cukinii – pomysły na dodatki

Surówkę z cukinii do obiadu można przygotować w wielu różnych odsłonach i formach. Chociaż bardziej jesteśmy przyzwyczajeni do cukinii po obróbce termicznej, to warto spróbować nowych wariantów smakowych. Nasz przepis zakłada użycie podstawowych składników, ale z powodzeniem możemy dołożyć też inne. Zastanawiacie się z czym jeść surową cukinię? Poniżej znajdziecie kilka propozycji.

  • Z powodzeniem można połączyć ją z ogórkami gruntowymi lub sałatkowymi. To świetna alternatywa dla klasycznej mizerii.
  • Surówka z cukinii i marchewki – wystarczy cukinię (ze skórką) i marchewkę (obraną) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać ze sobą i dodać kolejno: majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym nasza surówka jest gotowa do spożycia.
  • Więcej słodyczy będzie miała surówka z cukinii, marchewki i jabłka.
  • Inną popularną wersją jest surówka z cukinii i pomidorów, które kroimy w kostkę, najlepiej wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Sprawdzą się też pomidorki koktajlowe w różnych kolorach.
  • Z cukinią dobrze łączy się również kapusta pekińska i cebula, zwłaszcza w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.
  • Surowa cukinia doskonale smakuje również ze szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przyprawia się ją też rozmarynem i tymiankiem.

Co można zrobić z cukinii na szybko?

Cukinia jest często wykorzystywana w polskiej kuchni, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy jest tańsza i łatwo dostępna. To warzywo uniwersalne, które można jeść na surowo, pieczone, a także duszone. Są dania, w których gra główną rolę i takie, w których towarzyszy innym składnikom. Większość potraw z jej udziałem robi się na szybko. Podpowiadamy kilka propozycji.

  • Leczo, czyli duszona cukinia, cebula, różnokolorowe papryki i pomidory, z dużą ilością przypraw i ziół. Klasycznie przyrządzane jest z kiełbasą, ale równie dobrze smakuje bez niej.
  • Pojawia się jako składnik wielu zup warzywnych, ale też zupy krem z cukinii, robionej na bulionie bez mięsa, z cebulą.
  • Nie można pominąć też cukinii faszerowanej, z nadzieniem z kaszy, np. kuskusu, warzyw (np. marchewki i papryki), z dodatkiem fasoli lub soczewicy.
  • Cukinię też grillujemy, stanowi również dodatek do szaszłyków.
  • Można ją też po prostu usmażyć samą lub w panierce.
  • Mamy też kotlety z cukinii startej na tarce, które zastąpią tradycyjne mielone.
  • Placki z cukinii - alternatywa dla ziemniaczanych.

Zdecydowanie możemy pozwolić sobie na kreatywność i uzyskać niesamowite efekty. A to tylko kilka przykładów.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne