Surimi (paluszki krabowe) - przepisy

42 przepisów

Surimi to inaczej paluszki krabowe. Wbrew pozorom nie mają one wiele wspólnego z mięsem krabów. Surimi to dobra alternatywa dla innych owoców morza. Jeśli nie możecie ich jeść lub nie przepadacie za krewetkami, małżami i ośmiornicą, wybierzcie właśnie paluszki krabowe. Sprawdzą się w wielu daniach kuchni azjatyckich. Świetnie wypadają w sałatce, sushi czy przekąskach. Surimi mają delikatny rybny smak, dlatego przypadną do gustu nawet osobom, które nie lubią ryb.

Przepisy z surimi

Surimi – co to jest?

Surimi, czyli paluszki krabowe to po prostu sprasowane mięso ryb. Wyglądem przypominają właśnie podłużne paluszki, z wierzchu są różowe, a w środku białe. Paluszki krabowe powstały w Japonii jako sposób na długie przechowywanie ryb. Mięso np. mintaja czy szczupaka jest dokładnie opłukiwane, następnie gotowane, formowane w większe kawałki i zamrażane.

Paluszki krabowe – skład

Wydawać by się mogło, że skoro paluszki krabowe, czyli surimi powstają z mięsa ryb, to właśnie ryby będą stanowiły największą część ich składu. Tymczasem wystarczy spojrzeć na etykietę paluszków krabowych – zmielone rybie mięso to zwykle nie więcej niż 50% całego składu. Trzeba uważać - paluszki krabowe często nie zachwycają swoim składem. W procesie produkcji do mięsa ryb dodaje się także m.in. mąkę i jajka, a nierzadko także różne konserwanty i polepszacze smaku. Kupując surimi warto więc czytać etykiety i szukać takich z jak najkrótszym składem.

Ile kalorii mają paluszki surimi? W 100 gramach paluszków krabowych jest około 100 kcal.

Surimi – przepis

Jak zrobić paluszki surimi? Ze względu na ich niską cenę, nie więcej niż 5 zł za 100 gram, surimi bardzo rzadko przyrządza się w warunkach domowych. Wynika to też z faktu, że nie dysponujemy odpowiednim sprzętem i substancjami chemicznymi, które pozwoliłyby uzyskać odpowiednią teksturę, formę i wygląd paluszków.

Możemy jednak eksperymentować. Paluszki a la surimi przyrządzimy z upieczonego lub ugotowanego mięsa białych ryb. Rozdrabniamy mięso na gładką masę, dodajemy do niego jajko, skrobię ziemniaczaną i przyprawy, w tym cukier i sól. Następnie z masy formujemy cienkie paluszki, każdy smarujemy barwnikiem spożywczym i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut.

Paluszki surimi - jak jeść?

Polecamy je zwłaszcza w sałatkach – stanowią dobre ich uzupełnienie, dodają też lekko morskiego posmaku. Świetne będą również do past kanapkowych, do farszu do naleśników, a nawet sprawdzą się na pizzy. Paluszki krabowe mogą być też jedzone same, nie potrzebują żadnej obróbki termicznej.

Możecie dodawać je do sushi lub farszu do sajgonek. Są bardzo delikatne w smaku, więc powinny stanowić jeden z głównych elementów dania.

Surimi (paluszki krabowe) – gdzie kupić?

Surimi z łatwością znajdziemy na sklepowych półkach. Szukajcie ich w pobliżu innych owoców morza czy przetworów z ryb. Możecie też znaleźć surimi w sklepach internetowych. Warto szukać tych z dobrym składem, w którym większą część stanowią ryby.

Paluszki krabowe zrobione głównie z rybiego mięsa będą dobrym źródłem białka, dlatego śmiało możemy włączać je do naszej diety. Surimi są niskokaloryczne i mogą być jedzone bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Dla nadania im więcej smaku warto je podsmażyć lub zamarynować. Idealnie pasują do sushi. 

Artykuły powiązane

pyza
06.11.2020

Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce

Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.

samurai-gourmet-netflix
10.03.2020

Seriale azjatyckie od kuchni. Piąty smak na ekranie

Wciąż nie wymyślono sposobu na przekazanie smaku ani zapachu poprzez ekran. Azjatyckie seriale jednak zadają temu kłam. Oglądając produkcje z Japonii, Korei czy Chin, zauważamy z jakim namaszczeniem są traktowane poszczególne składniki. Kolory poszczególnych dodatków oraz pokazywanie sposobu gotowania sprawia, że ślinka cieknie na sam widok. Bohaterom seriali zawsze towarzyszy zachwyt nad daniem i osadzenie dania w konkretnej sytuacji społecznej. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy 4 produkcje azjatyckie z jedzeniem w tle.

restauracje azjatyckie
26.02.2020

Najlepsze restauracje azjatyckie w Polsce – poleca Pyza Made in Poland

Polacy oszaleli na punkcie restauracji serwujących dania kuchni azjatyckich. Głośno siorbiąc wciągają nitki makaronu znad miski z ramenem, delektują się najlepszymi kawałkami ryby podczas uczty sushi czy chwalą kremową konsystencję ryżu na mleku z mango. Specjalistkę od azjatyckiego jedzenia, Wiktorię Górecką, czyli autorkę bloga Pyza Made in Poland zapytaliśmy o ulubione restauracje – sprawdźcie, gdzie musicie się wybrać!

baoslider
23.10.2019

Bułeczki bao - testujemy azjatycki przysmak w Bao Bar

Wyrośnięte, jasne i wypełnione przysmakami bułeczki bao to jeden z azjatyckich trendów, które z powodzeniem przyjął się w Polsce. Nie brakuje lokali, które serwują bułeczki bao w różnych wersjach. Bao Bar poszedł o krok dalej i w stylu street food serwują bao burgery, azjatyckie sałatki i frytki. Przetestowaliśmy ich ofertę w cyklu Smaczne miejsca.

Kuchnia azjatycka
01.03.2019

Kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Kiedy jak grzyby po deszczu pojawiły się bary z wietnamskimi specjałami, a później Polacy pokochali sushi, pad thai, pierożki na parze i kaczkę po pekińsku, zaczęła się moda na orientalne jedzenie. Dziś kuchnia azjatycka ma duże grono miłośników nie tylko jedzących w restauracjach, ale też gotujących tak w domu. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zestawienie książek z przepisami, którymi może pochwalić się kuchnia azjatycka.