Suflet owocowy

Ocena:

4.5 (153)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Lekko kwaskowy, a zarazem słodkawy smak. Jagody rabarbar i śliwki dobrze ze sobą kontrastują

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1/2 szkl jagód
  • 1/2 szl. śliwek- pokrojonych w kostkę
  • 4 łyżki cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1,5 łyżki wody

Suflet owocowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • rabarbar obrać i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Przełożyć do garnuszka i 2 łyżkami cukru i 1 łyżką wody. Gotować na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać jagody, wymieszać i rozgotować.
  • Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w 1,5 łyżki wody i dodać do owoców, ponownie zagotować i zostawić do ostygnięcia.
  • Białka jaj ubić dodając stopniowo cukier, dodawać stopniowo przestudzone owoce. Delikatnie wymieszać. Ramekiny (kokilki) wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem.
  • Masę wylać do naczyń.
  • Piec w temp 200*C przez minute, następnie zmniejszyć do 180*C. piec około 10-15 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne