Sformato, czyli włoski suflet z kalafiora

Ocena:

4.42 (150)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sformato to włoski odpowiednik sufletu, ale po wyjęciu z pieca nie opada. Nazwa pochodzi od sformare, czyli wyjmować z foremki. Zwykle robi się sformato z warzyw zalanych masą z ubitych jajek.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • szałwia  1 pęczek

  • masło  120 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • mąka  800 g

  • mleko  800 ml

  • parmezan  50 g

  • musztarda dijon  5 g

  • jajka  5 szt.

  • jarmuż  100 g

  • orzechy piniowe  75 g

  • cukier  5 g

  • papryka chili  1 szt.

Sformato, czyli włoski suflet z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Kalafi or dzielimy na różyczki i układamy je w jednej warstwie na dnie natłuszczonej dużej tortownicy. Skrapiamy 2–3 łyżkami oliwy, posypujemy listkami szałwii i oprószamy solą oraz pieprzem. Podrzucamy, aby się wszystko wymieszało. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50–60 min. Najlepiej będzie, gdy kalafi or gdzieniegdzie się skarmelizuje.

  • Krok 2:

    Masło roztapiamy z łyżką oliwy na dużej patelni. Wrzucamy cebulę i podsmażamy delikatnie przez 15 min, regularnie mieszając, aż będzie miękka. Posypujemy mąką i dokładnie mieszamy przez minutę. Stopniowo wlewamy mleko, ubijając aż powstanie sos. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 min, często mieszając, do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Mieszając dodajemy parmezan, musztardę, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia.

  • Krok 3:

    Gdy kalafi or się upiecze, studzimy go przez kilka minut, a następnie kroimy na kawałki wielkości 1–2 cm. Piekarnik pozostawiamy włączony. Jajka ubijamy z sosem serowym i delikatnie mieszamy z rozdrobnionym kalafi orem. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem i wyścielonej pergaminem formy o średnicy 23 cm, pieczemy przez 45–50 min lub do momentu, aż szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty.

  • Krok 4:

    Schładzamy przez 10 min w formie, następnie na wierzchu kładziemy talerz i odwracamy wypiek. Zdejmujemy formę i pergamin i znowu go odwracamy.

  • Krok 5:

    Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy jarmuż, skrapiamy łyżką oliwy, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min, aż będzie lekko chrupiący.

  • Krok 6:

    Na małą patelnię wsypujemy piniole, cukier i paprykę espelette. Gdy cukier zacznie się topić, mieszamy, aby równomiernie pokrył orzeszki. Prażymy przez kilka minut, aż się zezłocą i skarmelizują. Lekko studzimy. Jarmuż i orzeszki piniowe układamy na wierzchu sformato. Podajemy, krojąc na porcje jak tort. Smakuje wyśmienicie na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018

Porady

Zobacz też: przepis na kalafior zapiekany z serem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne