4.46 (185)
Suflet powinien być z zewnątrz sztywny, w środku zaś mieć konsystencję kremu. Wypróbuj przepis na salzburskie wzgórza.
cytryna 1 szt.
mąka 30 g
sól 3 g
masło 10 g
białka 4 szt.
żółtko 4 szt.
cukier 35 g
cukier waniliowy 20 g
cukier puder 20 g
Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.
Żółtka: roztrzepujemy i mieszamy w drugiej misce z 1/3 ubitej piany i skórką otartą z jednej cytryny.
Masa: powoli łączymy zawartość obu misek. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy ją za pomocą łopatki.
Pieczenie: owalną, żaroodporną formę smarujemy dokładnie masłem i przekładamy do niej przygotowaną masę, nadając jej kształt pasma górskiego. Pieczemy 10 min na lekko złocisty kolor w temp. 220°C. Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.
Porady
Ten delikatny suflet był podawany w domach mieszczańskich już w XIX w. Do dzisiaj jest najczęściej zamawianym deserem w Salzburgu, jak również w całej Austrii. Jedna porcja deseru wyobraża trzy górskie, ośnieżone wierzchołki. Są one zapieczone i posypane cukrem pudrem, podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla trzech osób. W wielu restauracjach deser podawany jest w postaci jednej góry.