Salzburskie wzgórza (Salzburger Nockerin) - słodki suflet

Ocena:

4.46 (185)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Suflet powinien być z zewnątrz sztywny, w środku zaś mieć konsystencję kremu. Wypróbuj przepis na salzburskie wzgórza.

Składniki:

  • cytryna  1 szt.

  • mąka  30 g

  • sól  3 g

  • masło  10 g

  • białka  4 szt.

  • żółtko  4 szt.

  • cukier  35 g

  • cukier waniliowy  20 g

  • cukier puder  20 g

Salzburskie wzgórza (salzburger nockerin) - słodki suflet - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.

  • Krok 2:

    Żółtka: roztrzepujemy i mieszamy w drugiej misce z 1/3 ubitej piany i skórką otartą z jednej cytryny.

  • Krok 3:

    Masa: powoli łączymy zawartość obu misek. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy ją za pomocą łopatki.

  • Krok 4:

    Pieczenie: owalną, żaroodporną formę smarujemy dokładnie masłem i przekładamy do niej przygotowaną masę, nadając jej kształt pasma górskiego. Pieczemy 10 min na lekko złocisty kolor w temp. 220°C. Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.

Porady

Ten delikatny suflet był podawany w domach mieszczańskich już w XIX w. Do dzisiaj jest najczęściej zamawianym deserem w Salzburgu, jak również w całej Austrii. Jedna porcja deseru wyobraża trzy górskie, ośnieżone wierzchołki. Są one zapieczone i posypane cukrem pudrem, podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla trzech osób. W wielu restauracjach deser podawany jest w postaci jednej góry.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne