Strudel jabłkowy bez cukru

Ocena:

4.52 (162)

  • 40 min.
  • dla 10 osób
Klasyczny strudel jabłkowy, w nieklasycznej wersji - słodzony stewią.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 średnich jabłek
  • cynamon
  • rodzynki
  • jajko
  • 4 łyżki stewii w kryształkach 1: 1

Strudel jabłkowy bez cukru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. W razie potrzeby przytnij krawędzie, żeby miały prostokątny kształt.
  • 2. W garnku rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i podsmaż na złoty kolor.
  • 3. Obierz jabłka i zetrzyj na grubej tarce. W misce wymieszaj jabłka, cynamon, stewię i rodzynki.
  • 4. Na ciasto przelej bułkę z masłem, po czym równomiernie rozprowadź jabłkową masę, zostawiając około 3 cm wolne od krawędzi.
  • 5. Ostrożnie zwiń strudel i zlep jego krawędzie. Najlepiej formować ciasto od razu na papierze do pieczenia i przenieść je na nim na przygotowaną blachę.
  • 6. Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika na do 180 ° C i piecz około 20 minut do zarumienienia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne