Agata Wojda

Stek w sosie musztardowo-pieprzowym

Ocena:

4.52 (153)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Soczysty, wysmażony stek w sosie musztardowo-pieprzowym. Oryginalne danie dla fanów steków i sycącego obiadu z mięsem w roli głównej. Przepis na stek w sosie musztardowo-pieprzowym poleca Agata Wojda

Składniki:

  • steki  4 szt.

  • pieprz  15 g

  • oliwa z oliwek  8 ml

  • masło  50 g

  • szalotka  2 szt.

  • sos worcestershire  10 ml

  • brandy  45 ml

  • bulion wołowy  80 ml

  • pieprz marynowany  5 g

  • musztarda dijon  7 g

  • śmietana 36%  45 g

Stek w sosie musztardowo-pieprzowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Stek „panierujemy” w młotkowanym pieprzu, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 3 godz., aby nabrał aromatu.

  • Krok 2:

    Rozwijamy i zaczynamy smażenie: na patelnię wlewamy oliwę i mocno rozgrzewamy, kładziemy stek i smażymy po 2 min z każdej strony. Zmniejszamy ogień, dodajemy połowę masła, podsmażamy 5–7 min, obracając w połowie. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce.

  • Krok 3:

    Patelnię wycieramy papierem, dajemy na nią resztę masła i posiekane cebulki, dusimy 4 min. Dolewamy sos worcester, brandy, bulion, odparowujemy przez 2 min. Dodajemy zielony pieprz, musztardę, śmietanę, doprawiamy solą.

  • Krok 4:

    W gorącym sosie zatapiamy stek przed samym podaniem. Serwujemy go z domowymi frytkami i zieloną sałatą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

>>> Zamiast steka sirloin można wziąć kawałki polędwicy wołowej zwane filet mignon (ang. Tenderloin). Uważajmy wtedy na czas smażenia, ponieważ są one zdecydowanie delikatniejsze i mniej tłuste.

>>> Najbardziej pasującym tu sosem jest ten klasyczny, na bazie zredukowanego wywaru z kości wołowych i warzyw (bez soli!) – niestety, w domu ciężko go zrobić, trzeba bowiem przez kilka dni cierpliwie wygotowywać i uzupełniać wodą wywar na palonych gnatach wołowych, z którego regularnie należy zdejmować tłuszcz, a następnie zredukować do konsystencji gęstej jak miód. Taki słodko-słony sos miesza się z ziarenkami zielonego pieprzu i kostką zimnego masła i wylewa na usmażone filet mignon. Jeśli nie czujemy się na siłach, aby go zrobić, proponuję w zastępstwie wymieszać 150 ml ubitej śmietany, 100 ml majonezu i 50 g chrzanu, dosmaczyć musztardą diżońską, sokiem z pomarańczy i cukrem, podać do mięsa w towarzystwie łyżki konfitury z czarnej porzeczki.

Zobacz też: stek bavette na sałatce

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne