Brigitte Sporrer/Einfach backen
3.25 (16)
Chleb z patelni jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a przy tym zawsze się udaje. Ciasto jest puszyste, chociaż nie zawiera żadnych spulchniaczy. W wielu krajach azjatyckich podobne chlebki podawane są z hummusem i sałatką. W Indiach jest to obowiązkowy dodatek do wielu dań obiadowych, np. curry. Inne pasujące dodatki to wszelkie pasty do chleba i sałatki ze świeżych warzyw oraz szakszuka. Ciepłe pieczywo stanowi przepis na dobry początek dnia, bo któż nie lubi świeżego pieczywa? Przygotowanie chleba bez pieczenia z tego przepisu trwa zaledwie 10 minut!
mąka orkiszowa 300 g
proszek do pieczenia 5 g
sól 5 g
cukier 3 g
mleko 160 ml
masło 50 ml
olej 15 ml
Wyrabianie ciasta: w misce mieszamy mąkę orkiszową (typ 630) z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy mleko, roztopione masło i 1 łyżkę oleju (około 15 ml), po czym zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.
iStock
Formowanie: ciasto dzielimy na 4 porcje. Powierzchnię roboczą posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm.
Brigitte Sporrer/Einfach Backen
Pieczenie chleba: na rozgrzany na patelni olej wykładamy pojedynczo uformowane placki. Pieczemy na średnim ogniu z obu stron przez około 2 minuty.
Brigitte Sporrer/Einfach Backen
Porady
- Jeśli wolimy chleb o orientalnym smaku – wystarczy uszlachetnić ciasto odrobiną kminku, żeby uzyskać egzotyczny charakter. Żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie, a intensywniejszy smak powstanie z odrobiną curry. Można też dodać ziarna czarnuszki lub czosnek świeży (przeciśnięty przez praskę) lub granulowany.
- Mąka orkiszowa jest idealna do przyrządzenia chleba z patelni, ponieważ zawiera dużo witamin, składników mineralnych i błonnika oraz stosunkowo niewiele węglowodanów. W razie potrzeby możemy zastąpić ją pszenną.
- Chlebek pieczony z patelni smakuje wyśmienicie polany roztopionym masełkiem czosnkowym.
- Niezjedzony chleb pieczony na patelni można wykorzystać do przygotowania zapiekanki gyros z makaronem.
- Świetnym dodatkiem do szybkiego chleba będzie muhammara – bliskowschodnia pasta z pieczonej papryki.
Jeśli mamy więcej czasu, możemy pokusić się o upieczenie chleba z patelni na drożdżach, który doskonale sprawdzi się jako baza do kanapek i różnych potraw. Składniki potrzebne do zrobienia to: ciepła woda, mąka pszenna, suche drożdże i olej, do posmarowania patelni oraz samego wypieku. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, następnie dodajemy odrobinę soli i mieszamy. Przelewamy do miski z mąką i ugniatamy do momentu osiągnięcia elastycznej i gładkiej konsystencji.
Potem wystarczy podzielić ciasto na dwie równe części i uformować z nich kule. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia, a kiedy podwoją swoją objętość, przystępujemy do smażenia chleba. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie układamy ciasto na patelni, na około 15 minut. Patelnię przykrywamy i ustawiamy średni ogień. Zdejmujemy pokrywkę, smarujemy wierzch ciasta olejem i przekręcamy na drugą stronę, ponownie pieczemy przez 15 minut. Chleb z patelni podajemy z dowolnymi składnikami.
Jeśli do składników dodamy cukier, sól i kwaśną śmietanę, powstanie bazlama, czyli chleb turecki z patelni. Natomiast, jeśli mąkę orkiszową zamienimy na kokosową, wbijemy 2 jajka, wsypiemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i zioła (oregano, bazylię lub mieszankę ziół), uzyskamy chleb keto z patelni.
Inny pomysł na szybki posiłek z patelni to grzanki, które idealnie sprawdzają się jako dodatek do zup. Pieczarkowa zupa krem, zupa cebulowa i nawet grochówka, najlepiej smakują właśnie z kawałkami podpieczonego chleba.
Najlepszy do przygotowania grzanek jest czerstwy chleb (ale nie suchy) – 4 duże kromki. Możemy wykorzystać również bagietki, kajzerki oraz ciemne pieczywo. Kroimy je w drobną kostkę i umieszczamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu (może to być masło lub dowolny olej roślinny). Grzanki smażymy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Po uzyskaniu złocistego koloru przekładamy do miseczki. Tak przygotowane będą idealnym dodatkiem nie tylko do zup, lecz także do sałatek.