Sposób przygotowania
12 kolekcji przepisów
47516 przepisów
Przepisy w kolekcji Sposób przygotowania

Rosyjska sałatka śledziowa to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Warstwowa sałatka pięknie się będzie prezentować w szklanej misie lub porcjowana w mniejsze słoiczki.
Rosyjska sałatka śledziowa

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
Bigos z kiszonych buraków

Ramen to tradycyjna zupa, którą znamy z kuchni japońskiej. Jej bazą jest aromatyczny, bardzo esencjonalny bulion z umami. Michał Wrzosek, autor książki "Projekt zdrowe życie", proponuje przygotować ramen w wersji wegańskiej.
Wegański ramen

Śródziemnomorska zupa zapiekana to proste i zarazem wykwintne danie. Dodatek wermutu, krewetek i ośmiorniczek nadają mu elegancji. W święta śmiało można wypróbować nieznane owoce morza.
Śródziemnomorska zupa zapiekana

Polędwica wołowa z chrzanem i szynką parmeńską to bardzo wykwintne danie, które zachwyci smakiem i zaskoczy połączeniem chrzanu i galaretki z czerwonych porzeczek.
Polędwica wołowa z chrzanem i szynką parmeńską

Pieczona szynka z kością danie wymagające czasu i cierpliwości. Mięso pieczone jest przez pięć godzin, ale niech to was nie zniechęca. Aromat goździków i słodycz dżemu morelowego odwdzięczy się wyjątkowym smakiem.
Pieczona szynka z kością

Pralinki z kremem czekoladowym (ganache) to eleganckie czekoladki, które sprawdzą się jako prezent dla najbliższych. Zamiast czystej wódki można użyć alkoholu smakowego np.: wódki kokosowej.
Pralinki z kremem czekoladowym (ganache)

Kiszone buraki to warzywa, które będą podstawą do prostej sałatki. Zakwas przyda się do barszczu.
Kiszone buraki

Pasztet z karpia to delikatne danie, które nie wymaga wiele pracy. To zdecydowanie interesujący pomysł na odświeżenie przepisu na świąteczną rybę.
Pasztet z karpia

Łosoś z porem w cieście francuskim to eleganckie danie, które jest proste w wykonaniu. Pory można zastąpić grzybami, aby nadać mu jeszcze bardziej świątecznego smaku.
Łosoś z porem w cieście francuskim

Sałatka z białej fasoli to dodatek, który pasuje do pasztetu. Ogórki konserwowe z fasolą i pestkami z granatu tworzą zaskakujące połączenie.
Sałatka z białej fasoli

Śledzie z imbirem to ława i szybka przystawka na wigilijny stół. Mają orzeźwiająco-słodkawy delikatny smak, wyróżniający je spośród innych marynowanych śledzi. Śledzie z imbirem sprawdzą się również jako przekąska na imprezę sylwestrową.
Śledzie z imbirem

Pasztet wieprzowy ze słoniną to przystawka wymagająca czasu i uwagi podczas przygotowania. Korzenny zapach gałki muszkatołowej sprawi, że na jednym kawałku trudno będzie poprzestać.
Pasztet wieprzowy ze słoniną

Ciepła sałatka z konfitowaną kaczką to prosty i szybki sposób na wykorzystanie konfitowanej piersi z kaczki i nóg gęsi. Uprażone orzechy nadają rozkosznego zapachu i pożądanej chrupkości.
Ciepła sałatka z konfitowaną kaczką

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką to kolejny przepis z wykorzystaniem konfitowanej piersi kaczki i nogi gęsi. Warto przygotować więcej na zapas, aby móc szybko przyrządzić taką azjatycką potrawę.
Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Cassoulet z konfitowaną gęsią to sposób na wykorzystanie konfitowanych piersi kaczki i nóg gęsi. Przepis inspirowany kuchnią francuską.
Cassoulet z konfitowaną gęsią

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi to łatwe danie bardzo popularne w kuchni francuskiej. Przygotowane trzymamy w lodówce lub pasteryzujemy przełożone do słoików.
Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi

Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.