Dania przygotowywane w różny sposób
15 kolekcji przepisów
38750 przepisów

Sposób przygotowania konkretnej potrawy zwykle determinuje jej smak. Końcowy efekt naszych działań w kuchni zależy bowiem z jednej strony od tego, jakimi produktami dysponujemy, a z drugiej od tego, co z nimi zrobimy. Gotowanie, smażenie, duszenie czy pieczenie to najpopularniejsze kulinarne techniki, stosowane przez nas na co dzień.
W naszej galerii znajdziecie jednak także dania, które są przygotowywane na zimno, ciasta i desery, które nie wymagają pieczenia czy potrawy wędzone i dania mrożone. Sprawdźcie sami!
Przepisy przygotowywane w różny sposób

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.
Gulasz z cielęciny

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Zielone burgery wegetariańskie ze szpinakiem i ciecierzycą to doskonała alternatywa dla mięsnego dania. Pełne wartościowego białka, witamin i składników odżywczych stanową smaczny i zdrowy posiłek. Chrupiące w wierzchu, ale nie suche w środku. Jak zrobić idealne wege burgery? Przepis w wersji wegańskiej.
Wegańskie zielone burgery z ciecierzycy ze szpinakiem

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Sernik z białą czekoladą i żurawiną jest słodki i kremowy. Odpowiednio mokry, o gładkiej konsystencji z przebijającymi się kwaśnymi nutami smakowymi – taki jest sernik z białą czekoladą i żurawiną. Przepis pochodzi z książki „Moje wypieki. Wielki powrót” Doroty Świątkowskiej.
Sernik z białą czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą to propozycja duetu Dziewczyny z wypiekami - Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat - prosto z książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" z wydawnictwa Burda Książki. Ciasteczka z masłem orzechowym kuszą ciekawym smakiem orzechów, a dodatek białej czekolady doda im słodyczy, z kolei słone precelki lub paluszki - charakterystycznego, smakowitego kontrastu.
Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Dorada po tajsku to danie o orientalnym rodowodzie.Apetyczny wygląd ryby równocześnie zachwyca smakiem. Dorada po tajsku to przepis, który otworzy na nowe smaki. Przepis na doradę po tajsku pochodzi z książki "Zawierucha w kuchni" autorstwa Grzegorza Zawieruchy.
Dorada po tajsku

Sernik wiedeński to elegancki i klasyczny wypiek, ale jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu i niewymagający skomplikowanych składników.Sernik wiedeński jest lekki jak chmurka, a po upieczeniu zachowuje swój kształt. Marzy wam się pyszny sernik wiedeński, puszysty, który nie opada i smakuje każdemu? Dobrze się składa – z naszym przepisem przyrządzicie sernik wiedeński, który zawsze się udaje!
Sernik wiedeński

Soczewica ze świeżymi ziołami Baziółka nadającymi jej smak i aromat
Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą

Naleśniki z bananami są pysznym obiadem, który smakuje nie tylko dzieciom! Nadzieniem tych naleśników są miękkie, karmelizowane na patelni banany. Danie można przygotować bardzo szybko i prosto. Jak zrobić te pyszne naleśniki z bananami?
Naleśniki z bananami

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole. Kompot z winogron ogrodowych, ze sklepu, ciemnych, jasnych - każdy będzie smakować pysznie. Niezależnie od pory roku, kompot z winogron będzie hitem!
Kompot z winogron

Pieczona papryka o lekko wędzonym smaku i zapachu to znakomita samodzielna przekąska, składnik sałatek, a także produkt do faszerowania serem czy ryżem. Jest to pyszny dodatek do dań - papryka pieczona zmiksowana będzie podstawą wspaniałego chłodnika lub sosu do mięs i ryb. Pieczona papryka może być upieczona w większej ilości i przechowywana w słoikach z oliwą, wtedy nabierze nowego, ciekawego smaku
Papryka pieczona
Artykuły powiązane
Szatkownica do kapusty. Przegląd urządzeń do rozdrabniania kapusty
Szatkownica do kapusty to obowiązkowe akcesorium na koniec lata. Właśnie wtedy zaczyna się sezon na kiszenie kapusty. Na wsiach kiszenie rozpoczynano od dnia świętego Michała (23 września), podążając za przysłowiem ludowym głoszącym, że ten patron pomaga podczas wpychania warzywa do beczek. Z pewnością porządna mandolina stanie się również doskonałym pomocnikiem dla osób lubiących surówkę na bazie kapusty. W cyklu Dobre rzeczy polecamy szatkownice do rozdrabniania kapusty.
Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami
Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?
Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler
Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.
Gorące przekąski w kwadrans! Udadzą się każdemu
Przekąski na gorąco to smakołyki, które nie wymagają długiego przygotowania. Jeśli mamy w spiżarni odpowiednie produkty, a pod ręką sprawdzone przepisy – zrobimy je dosłownie w 15 minut. Zobaczcie, jakie pyszności z suszonymi pomidorami, kaparami czy oliwkami zrobicie w kwadrans.
MasterChef Polska - sprawdź, kto wygrał 9. sezon programu
MasterChef Polska - kto wygrał 9. sezonu programu? W 2020 roku, jak w poprzednich edycjach programu MasterChef Polska, nie brakowało chętnych do zdobycia tytułu najlepiej gotującego kucharza amatora w Polsce. Znamy już wyniki, kto wygrał ostatni sezon kulinarnego show i kto najbardziej urzekł jury w składzie Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran. Szczegóły poniżej. Finałowe dania robią wrażenie!
Jagna Niedzielska i jej zero waste Smaczne Historie [PODCAST]
W cyklu "Smaczne historie"Jagna Niedzielska opowiada o tym, jak łatwo być zero waste, bo marnowanie po prostu się nie opłaca. Podpowiada też, gdzie warto zaopatrywać się w ulubione warzywa i owoce i jak miło zacząć dzień w kuchni. Zapraszamy do słuchania!
Grzegorz Łapanowski i jego niezbędniki w kuchni
Racjonalne zakupy spożywcze to zawsze wyzwanie - niezależnie od wydarzeń społecznych w Polsce i na świecie. W sytuacjach kryzysowych tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę, co i dlaczego kupujemy, a także jak wykorzystamy zakupione produkty w kuchni i wszystkie zapasy jedzenia. O rozsądne zakupy spożywcze zapytaliśmy eksperta kulinarnego - Grzegorz Łapanowski opowiedział, które produkty możemy przechowywać dłużej, a z których składników lepiej nie robić zapasów, bo zmarnujemy sam surowiec, jak i pieniądze. Zdradził też patent na domowy, szybki substytut pieczywa. Sprawdźcie i róbcie #PRZEMYŚLANEZAKUPY.
Gotuj jak MasterChef - tylko teraz książki zwycięzców programu w specjalnej cenie
Gotuj jak MasterChef w swojej kuchni! Dania z programu i ulubione propozycje zwycięzców i uczestników programu "MasterChef Polska" są na wyciagnięcie ręki, a dokładniej na jeden klik na www.kultowy.pl. Sprawdźcie, które tytuły książek z programu MasterChef polecamy najbardziej i jak upolować je w specjalnej ofercie cenowej.
Obiad, przetwory i deser – jak działa wielofunkcyjna maszynka do mielenia [REDAKCJA TESTUJE]
Któż z nas nie lubi praktycznych rozwiązań do gotowania? Zabieganie, brak miejsca na przechowywanie czy skomplikowane instrukcje niektórych sprzętów kuchennych nie ułatwiają pracy w kuchni. Wielofunkcyjne, łatwe w obsłudze urządzenia to nie tylko oszczędność miejsca. To przede wszystkim wygoda i inspiracja, że z pomocą jednej maszynki, możemy przygotować dania wymagające różnej obróbki żywności. Od mielenia, przez siekanie, aż po wyciskanie i przecieranie. Sprawdźcie, jak w praktyce wykorzystaliśmy te możliwości z marką Bosch.
Ponad 30 roślinnych przepisów dla każdego. Pomysły na obiad i... wegańskie desery!
Wegetariańskie burgery, szaszłyki, zupy i przekąski to tylko część z pyszności, które znajdziecie w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa jestem wege. Na deser - oryginalne wegański słodkości idealne nie tylko na dietę roślinną. Oto 7 powodów, dlaczego musicie mieć w swojej kuchni ten numer!
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna ›
- »