Dania przygotowywane w różny sposób

14 kolekcji przepisów

47671 przepisów

Sposób przygotowania konkretnej potrawy zwykle determinuje jej smak. Końcowy efekt naszych działań w kuchni zależy bowiem z jednej strony od tego, jakimi produktami dysponujemy, a z drugiej od tego, co z nimi zrobimy. Gotowanie, smażenie, duszenie czy pieczenie to najpopularniejsze kulinarne techniki, stosowane przez nas na co dzień.

W naszej galerii znajdziecie jednak także dania, które są przygotowywane na zimno, ciasta i desery, które nie wymagają pieczenia czy potrawy wędzone i dania mrożone. Sprawdźcie sami!

Przepisy przygotowywane w różny sposób

Artykuły powiązane

Pani Gadżet
26.06.2020

Gadżety do kuchni - jakie wybrać? Podpowiada Pani Gadżet!

Każdy z nas ma ulubione gadżety do kuchni. Urządzamy przestrzeń kuchni tak, jak żyjemy. Z jednej strony więc nasza kuchnia może być minimalistyczna i pozbawiona dużej ilości sprzętów, z drugiej zaś, zwłaszcza jeśli sporo gotujemy, trudno będzie nam obejść się bez „pomocników”. Specjalistkę od gadżetów, Panią Gadżet, czyli Annę Nowak-Ibisz zapytaliśmy o to, bez czego nie można obejść się w kuchni.

Andrzej-polan-polska-kuchnia
21.06.2020

Andrzej Polan o kuchni polskiej [PODCAST]

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, opowiada o polskiej kuchni oczami eksperta kulinarnego. Jakie smaki lubimy najbardziej? Jaka pora roku kulinarnie jest najciekawsza? Od jakich przystawek warto zacząć smakowanie kuchni polskiej przy stole? O tym w podcaście z cyklu "Kulinarny Chat".

policzek-wolowy
20.06.2020

Casablanca - kuchnia śródziemnomorska na Mokotowie

Casablanca to dwupoziomowa restauracja na warszawskim Mokotowie. W menu króluje kuchnia śródziemnomorska, ale lokal tętni życiem nie tylko za dnia! Szef Kuchni Grzegorz Wroński w menu zawiera wszystkie sezonowe pyszności na przystawki, dania główne i desery. W ramach Restaurant Week wiosna 2020 odwiedzamy to miejsce i sprawdzamy, czy jest tak smacznie, jak się zapowiada. To też czas, aby wesprzeć ten lokal i inne, które biorą udział w edycji #WiwatGoście!

Fotografia kulinarna
19.06.2020

Fotografia kulinarna w praktyce. Porady Delicious Place by Natalia

Jak fotografować jedzenie? Na to pytanie odpowiadamy w naszym cyklu "Fotografia kulinarna w praktyce". Apetyczny kadr zupy, ciasta czy przekąski to coś, nad czym każdy zawiesi wzrok. Tym razem o swojej pasji fotografowania opowiada Natalia Bogubowicz. Autorka Delicious Place by Natalia to fotografka kulinarna i miłośniczka gotowania. Podpowiada m.in. jak zrobić najlepsze zdjęcia jednogarnkowego lecza, jak pokonać wyzwanie fotografowania świeżych produktów i dlaczego warto mieć w domowym studio styropian.

Jak gotować fasolkęszparagową
15.06.2020

Jak gotować fasolkę szparagową

Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie pojawia się zanim na dobre zacznie się sezon na te pyszności. Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych i jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz tego jest bogata w białko i witaminy, dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Ma też niewiele kalorii, mogą ją więc jeść osoby dbające o sylwetkę. Na bazarku możemy znaleźć zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. W tym artykule dowiesz się czym one się różnią, a także jak gotować fasolkę szparagową, by czerpać z niej to, co najlepsze i cieszyć się smakiem. Podpowiemy wam również, z czym najlepiej podawać fasolkę szparagową.

Beza wg przepisu Katarzyny Nowakowskiej autorski książki "Skandal"
03.06.2020

Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy

Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".

Jak obrać awokado?
22.05.2020

Jak szybko obrać awokado?

Jak obrać awokado? – często pada to pytanie, kiedy mamy do czynienia z tym egzotycznym owocem. Awokado często pojawia się na Instagramie i w daniach drogich restauracji. Do swoich przepisów na śniadania awokado włączają kulinarni blogerzy i serwisy. Możemy się zastanawiać: czy to nie przesada, że jest ono praktycznie wszędzie? Opowiemy dalej o cennych właściwościach i jak szybko obrać awokado.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki
15.05.2020

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki

Dzień Matki warto świętować w kuchni - najlepiej przygotowując coś specjalnego dla świętujących mam. Dla wszystkich mam, które na co dzień lubią przebywać w kuchni, by piec, gotować czy grillować, warto dodać praktyczne gadżety kuchenne. Taki prezent na 26 maja będzie posłuży przez kolejne miesiące czy lata. W cyklu "Dobre rzeczy" polecamy gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki.

Magda Gessler
29.04.2020

Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler

Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.