Adobe Stock
5 (1)
Majonez truflowy przygotujemy przez połączenie dobrej jakości oliwy truflowej z olejem, np. rzepakowym, żółtkami oraz kilkoma przyprawami. To doskonała alternatywa dla sklepowego – jest zdrowszy, a do tego sami wybieramy składniki. Jego przyrządzenie nie jest ani czasochłonne, ani trudne, wystarczy tylko kilka minut miksowania. Może on stanowić bazę do kanapek, burgerów, surówek, przystawek, a jajka z takim dodatkiem zyskają nową niesamowitą odsłonę. Wypróbujcie nasz przepis na wyjątkowo aromatyczny przepis na domowy truflowy majonez.
żółtko 2 szt.
olej rzepakowy 100 ml
musztarda 15 g
cukier 5 g
pieprz biały 2 g
kurkuma 2 g
ocet 7 g
oliwa truflowa 100 ml
Tłuszcz: oliwę truflową i olej rzepakowy przelewamy do naczynia.
Miksowanie: żółtka przekładamy do miski blendera lub miksera, dodajemy ocet i miksujemy 30 sekund. Dokładamy musztardę, wsypujemy sól, pieprz, cukier i kurkumę. Całość miksujemy 2 minuty.
Wykończenie majonezu truflowego: do miksu żółtek, bardzo wolnym strumieniem wlewamy wymieszaną oliwę truflową z olejem. Cały czas ubijamy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Przechowywanie: majonez truflowy przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Porady
- Majonez truflowy możemy używać do potraw podobnie, jak ten tradycyjny. Wyjątkiem jest np. sałatka jarzynowa, ponieważ smak grzybów może zdominować jej smak.
- Idealnie pasuje do tradycyjnych zastosowań – kanapki z wędliną, serem, jajkami, z ulubionymi warzywami zyskają na aromacie.
- Przygotowując hamburgery lub wrapy, warto poeksperymentować ze smakami i dodać mniej standardowe sosy. Doskonałą bazą będzie proponowany przez nas majonez. Możemy z nim przyrządzić np. sos czosnkowy, ziołowy czy musztardowy.
- Domowy majonez truflowy warto przygotować z jajek najlepszej jakości. Jeśli mamy dostęp do wiejskich, to one byłyby idealne. Możemy użyć też te oznaczone jako „0”, czyli z wolnego wybiegu. Przed ich rozbiciem sparzamy je, zapobiegając ewentualnemu zakażeniu salmonellą.
- Gęstość majonezu truflowego zależy od ilości dodanego tłuszczu. Im go więcej, tym będzie gęstszy.
- Przygotowując majonez, żółtka należy najpierw zakwasić, czyli dodać ocet i miksować ok. 30 sekund. Dzięki temu ryzyko zważenia się jest bardzo niewielkie.
- Majonez truflowy powinien być przechowywany w lodówce, cały czas w zamkniętym słoiku, nie dłużej niż tydzień.