Joanna Komorowska

Majonez truflowy

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Majonez truflowy przygotujemy przez połączenie dobrej jakości oliwy truflowej z olejem, np. rzepakowym, żółtkami oraz kilkoma przyprawami. To doskonała alternatywa dla sklepowego – jest zdrowszy, a do tego sami wybieramy składniki. Jego przyrządzenie nie jest ani czasochłonne, ani trudne, wystarczy tylko kilka minut miksowania. Może on stanowić bazę do kanapek, burgerów, surówek, przystawek, a jajka z takim dodatkiem zyskają nową niesamowitą odsłonę. Wypróbujcie nasz przepis na wyjątkowo aromatyczny przepis na domowy truflowy majonez. 

Składniki:

  • żółtko  2 szt.

  • olej rzepakowy  100 ml

  • musztarda  15 g

  • cukier  5 g

  • pieprz biały  2 g

  • kurkuma  2 g

  • ocet  7 g

  • oliwa truflowa  100 ml

Majonez truflowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Tłuszcz: oliwę truflową i olej rzepakowy przelewamy do naczynia.

  • Krok 2:

    Miksowanie: żółtka przekładamy do miski blendera lub miksera, dodajemy ocet i miksujemy 30 sekund. Dokładamy musztardę, wsypujemy sól, pieprz, cukier i kurkumę. Całość miksujemy 2 minuty.

  • Krok 3:

    Wykończenie majonezu truflowego: do miksu żółtek, bardzo wolnym strumieniem wlewamy wymieszaną oliwę truflową z olejem. Cały czas ubijamy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

  • Krok 4:

    Przechowywanie: majonez truflowy przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 

Porady

  • Majonez truflowy możemy używać do potraw podobnie, jak ten tradycyjny. Wyjątkiem jest np. sałatka jarzynowa, ponieważ smak grzybów może zdominować jej smak.
  • Idealnie pasuje do tradycyjnych zastosowań – kanapki z wędliną, serem, jajkami, z ulubionymi warzywami zyskają na aromacie.
  • Przygotowując hamburgery lub wrapy, warto poeksperymentować ze smakami i dodać mniej standardowe sosy. Doskonałą bazą będzie proponowany przez nas majonez. Możemy z nim przyrządzić np. sos czosnkowy, ziołowy czy musztardowy.
  • Domowy majonez truflowy warto przygotować z jajek najlepszej jakości. Jeśli mamy dostęp do wiejskich, to one byłyby idealne. Możemy użyć też te oznaczone jako „0”, czyli z wolnego wybiegu. Przed ich rozbiciem sparzamy je, zapobiegając ewentualnemu zakażeniu salmonellą.
  • Gęstość majonezu truflowego zależy od ilości dodanego tłuszczu. Im go więcej, tym będzie gęstszy.
  • Przygotowując majonez, żółtka należy najpierw zakwasić, czyli dodać ocet i miksować ok. 30 sekund. Dzięki temu ryzyko zważenia się jest bardzo niewielkie.
  • Majonez truflowy powinien być przechowywany w lodówce, cały czas w zamkniętym słoiku, nie dłużej niż tydzień.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne