Przygotowanie: 40 minut Porcja: 480 kcal Składniki na 4 porcje
Składniki:
pieczeń wołowa pozostała z obiadu
50 dag makaronu penne ugotowanego na półtwardo
15 dag sera żółtego
opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (mogą być inne mrożone warzywa)
pęczek szczypiorku
łyżka sosu sojowego
słoik (ok. 250 ml) sosu pomidorowego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Zapiekanka z fasolką szparagową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę ugotowanego makaronu, przykryć warstwą pokrojonej w paski wołowiny. Posypać połową startego sera.
Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić, wymieszać z pokrojonym (dowolnie) szczypiorkiem i łyżka sosu sojowego, ułożyć na warstwie mięsa. Przykryć pozostałym makaronem i polać sosem pomidorowym doprawionym papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Posypać pozostałym serem. Piec przez 20 minut w temp. 180 C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!