okładka

Makaron w pikantnym sosie orzechowym

Ocena:

4.49 (152)

  • 15 min.
  • dla 4 osób

Jeśli lubicie masło orzechowe, ten przepis pokochacie! Makaron z pikantnym orzechowym sosem jest pyszną propozycją na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 4 dymki typu paluch
  • olej do smażenia, najlepiej orzechowy lub ryżowy z chili
  • zielona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w długie paski
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 4-cm kawałek imbiru, starty
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 30 dag azjatyckiego makaronu jajecznego typu mie, ugotowanego wg zaleceń producenta
  • po 10 dag zblanszowanych warzyw: fasolki szparagowej, strączków młodego groszku i różyczek kalafiora (może być romanesco)
  • 5 dag ziarenek młodego groszku

Makaron w pikantnym sosie orzechowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dymki dzielimy na białe i zielone części, kroimy je osobno w talarki. W woku rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju, wrzucamy papryczkę i przesmażany przez minutę. Dodajemy białe części dymki, czosnek i imbir, smażymy kolejną minutę.
  • Dodajemy sos sojowy, masło orzechowe i bulion, mieszamy i gotujemy, aż sos będzie gładki. Wkładamy makaron, zblanszowane warzywa i surowy groszek, mieszamy energicznie. Gdy składniki dobrze się zagrzeją, posypujemy szczypiorem z dymek.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne