"Moje Gotowanie" 06/2016

Udziec jagnięcy wolno pieczony z pesto

Ocena:

4.45 (175)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

Udziec jagnięcy wymaga specjalnej oprawy. Za sprawą marynaty i długiego pieczenia mięso jagnięce stanie się soczyste i będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Udziec jagnięcy podajemy z pesto.

Składniki:

  • pesto: 15 dag świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy
  • 2 dag tartego parmezanu
  • 3 dag orzeszków piniowych, prażonych
  • sól
  • marynata: 6 łyżek kaparów
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek pesto
  • 8 ząbków czosnku
  • mięso: cały udziec jagnięcy z kością, ok. 3 kg
  • 600 ml bulionu mięsnego

Udziec jagnięcy wolno pieczony z pesto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pesto: listki bazylii z obranym czosnkiem, oliwą, parmezanem i piniolami miksujemy na pesto. Przyprawiamy solą.
  • Marynata: posiekane kapary mieszamy z oliwą i pesto. Udziec układamy na dużej desce i nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach, w nacięcia wciskamy pokrojony czosnek. Następnie nacieramy cały udziec marynatą, owijamy luźno folią aluminiową. Wkładamy mięso do lodówki, aby odpoczęło przez ok. 2 godz.
  • Mięso: piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Bulion wlewamy do głębokiej brytfanny i doprowadzamy do wrzenia na płycie. Zdejmujemy z ognia i wkładamy jagnięcinę. Przykrywamy folią i pieczemy 4–5 godz., aż udziec będzie miękki. Na 30 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i podnosimy temp. do 200°C, aż udziec się zrumieni i będzie chrupiący.
  • Możemy dolać trochę wody, aby zapobiec wyschnięciu mięsa. Wyjmujemy udziec z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło 20–30 min. Podajemy z brokułami i pozostałym pesto.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne