Udziec jagnięcy wymaga specjalnej oprawy. Za sprawą marynaty i długiego pieczenia mięso jagnięce stanie się soczyste i będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Udziec jagnięcy podajemy z pesto.
Składniki:
pesto: 15 dag świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy
2 dag tartego parmezanu
3 dag orzeszków piniowych, prażonych
sól
marynata: 6 łyżek kaparów
6 łyżek oliwy
6 łyżek pesto
8 ząbków czosnku
mięso: cały udziec jagnięcy z kością, ok. 3 kg
600 ml bulionu mięsnego
Udziec jagnięcy wolno pieczony z pesto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pesto: listki bazylii z obranym czosnkiem, oliwą, parmezanem i piniolami miksujemy na pesto. Przyprawiamy solą.
Marynata: posiekane kapary mieszamy z oliwą i pesto. Udziec układamy na dużej desce i nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach, w nacięcia wciskamy pokrojony czosnek. Następnie nacieramy cały udziec marynatą, owijamy luźno folią aluminiową. Wkładamy mięso do lodówki, aby odpoczęło przez ok. 2 godz.
Mięso: piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Bulion wlewamy do głębokiej brytfanny i doprowadzamy do wrzenia na płycie. Zdejmujemy z ognia i wkładamy jagnięcinę. Przykrywamy folią i pieczemy 4–5 godz., aż udziec będzie miękki. Na 30 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i podnosimy temp. do 200°C, aż udziec się zrumieni i będzie chrupiący.
Możemy dolać trochę wody, aby zapobiec wyschnięciu mięsa. Wyjmujemy udziec z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło 20–30 min. Podajemy z brokułami i pozostałym pesto.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016