Halibut w sosie ziołowym

Ocena:

4.42 (171)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Smaczny halibut w sosie ziołowym.

Składniki:

  • 4 kawałki halibuta
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • mąka do panierki
  • Sos:
  • 250 ml mleka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do ryb
  • sól, pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka posiekanego zielonego koperku.

Halibut w sosie ziołowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Halibuta umyć (mrożonego rozmrozić) osuszyć dokładnie papierowym ręcznikem , posypać solą i pieprzem. Obtoczyć lekko w mące i usmażyć na oleju wymieszanym z masłem,odsączyć z tłuszczu.
  • Mąkę wymieszać z zimnym mleku, uważać żeby nie było grudek, wlać do rondelka zagotować aż się zagęści.
  • Dodać sól, pieprz, sok z cytryny,zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę i posiekaną zieleninę, zagotować.Usmażoną rybę wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować plastrem cytryny.
  • Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne