Doskonały sos do kanapek z wędlinami, pieczenią czy pasztetami, do mięs pieczonych i smażonych.
Składniki:
gruszki - 1,5 kg
cebula - 50 dag
cukier żelujący 2:1 - 50 dag
śliwki suszone bez pestek - 25 dag
czosnek - 4 ząbki
dressing biały - 1 szkl
i ewentualnie woda - 125 ml
sok z cytryny - 200 ml
mielona kolendra - 2 łyżki
czarny świeżo mielony pieprz - 2 łyżki
sól - 2 łyżki
pieprz Cayenne - 1 łyżka
mielony imbir - 1 łyżka
Chutney gruszkowy z cebulą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę.
Tak samo kroimy śliwki,.
Obieramy cebulę i czosnek, i siekamy.
Przygotowane składniki wrzucamy do rondla.
Dodajemy ocet, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier, gotujemy jeszcze 5 minut na dużym ogniu.
Gorący sos wkładamy do wyparzonych, gorących słoików i mocno zakręcamy zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem.