Zdjęcia i stylizacja: Miód Malina Studio
4.47 (188)
Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Do sałatki sprawdzi się kolorowa sałata strzępiasta lub inny miks sałat kolorowych jako baza.
sałata strzępiasta 300 g
czerwona kapusta 400 g
marchewka 4 szt.
jabłka 1 szt.
sok z cytryny 0.5 łyżeczki
ziemniaki 2 szt.
buraki 2 szt.
dynia 300 g
pestki dyni 2 łyżki stołowe
ocet balsamiczny 2 łyżki stołowe
płatki migdałowe 2 łyżki stołowe
czerstwy chleb 2 kromki
masło 2 łyżeczki
miód 2 łyżki stołowe
musztarda 2 łyżki stołowe
olej rzepakowy 5 łyżek stołowych
ocet jabłkowy 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gotujemy 2 ziemniaki i 2 marchewki, a także 2 buraki, choć te można kupić gotowane w sklepach spożywczych, pakowane próżniowo. W piekarniku pieczemy kawałek dyni lub wykorzystujemy wcześniej upieczone warzywo. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i płatki migdałowe.
Na dużym płaskim półmisku rozkładamy sałatę. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Obrane 2 marchewki i twarde jabłko ścieramy na średnich oczkach, mieszamy z kapustą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Po 2 łyżki miodu i musztardy, 5–6 łyżek oleju rzepakowego, ocet jabłkowy do smaku oraz sól i pieprz do smaku ucieramy na sos i mieszamy z pokrojonymi warzywami, rozkładamy na mieszance sałat.
Ugotowane (i obrane jeśli były gotowane ze skórką) ziemniaki, buraki, marchewki i upieczoną dynię kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Foremką do ciasteczek w kształcie małej gwiazdki wycinamy z nich gwiazdki. Niewykorzystane ścinki mieszamy razem i wykładamy na półmisek z sałatą i warzywami.
Kładziemy warzywne gwiazdki, skrapiamy balsamico, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i płatkami migdałowymi. Z pieczywa (najlepiej tostowego) także wycinamy gwiazdki, smażymy na chrupiąco na maśle, wykładamy na sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka wigilijna jest gotowa!
Porady
Taka warzywna sałatka na wigilię będzie zjawiskowo wyglądać na stole. Możemy przygotować ją wcześniej, ale na koniec polać jeszcze sosem do sałatki. Polecamy wykorzystać warzywa, które wcześniej gotujemy do innych dań - będzie to dobre wykorzystanie wszystkich produktów w kuchni. Sałatka na wigilię bez ryby, a za to pełna kolorowych warzyw, zasmakuje dzieciom i dorosłym. Najlepiej podać ją na większym talerzu lub półmisku.