Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem

Ocena:

4.49 (178)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem łatwe danie z egzotycznym pomysłem. Sos sriracha nadaje orientalnej ostrości.

Składniki:

  • ryż  200 g

  • marchewka  2 szt.

  • mięso mielone z indyka  500 g

  • bułka pszenna typu paluch  1 szt.

  • kolendra  2 gałązki

  • sos sojowy  2 łyżki stołowe

  • sos sriracha  2 łyżeczki

  • cukier  1 łyżka stołowa

  • czosnek  2 ząbki

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  4 łyżki stołowe

  • olej  2 łyżki stołowe

  • sos sojowy  3 łyżki stołowe

  • miód  3 łyżki stołowe

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cytryna  1 szt.

  • kolendra  2 gałązki

  • sezam  1 łyżka stołowa

Pulpeciki z indyka z marchewkowym ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Ryż gotujemy w osolonej wodzie prawie na miękko. Zdejmujemy z ognia, na wierzch wsypujemy starte na średnich oczkach marchewki, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 8–10 min (optymalnie – pod poduszkę).
  • Krok 2: Mięso mieszamy z grubo startą, czerstwą kajzerką, posiekaną kolendrą, sosami, cukrem, posiekanym czosnkiem, jajkiem i 2 łyżkami lodowatej wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Panierujemy w tartej bułce, smażymy ze wszystkich stron ok. 10 min. Z podanych składników ucieramy sos, wlewamy na patelnię z pulpecikami, potrząsamy, aby dobrze się nim pokryły.
  • Krok 3: Ryż odkrywamy, mieszamy widelcem z marchewką, wykładamy na talerz, na wierzch dajemy pulpeciki w sosie. Całość dekorujemy kawałkami posiekanej cytryny, kolendrą i sezamem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne