Curry z polędwicą i masłem arachidowym

Ocena:

4.57 (163)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Curry z polędwicą, okraszona masłem arachidowym będzie jeszcze bardziej wyrazista.

Składniki:

  • pęczek dymki
  • kilka gałązek kolendry
  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki podstawowej wersji curry + łyżeczka granulowanego czosnku + 1/4 łyżeczki tartego imbiru
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 4 łyżki masła arachidowego
  • puszka mleka kokosowego słoik (275 ml) minikolb kukurydzy w zalewie
  • sos sojowy do smaku
  • cukier trzcinowy do smaku
  • sok z 1 limonki

Curry z polędwicą i masłem arachidowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dymkę i kolendrę siekamy.
  • Polędwicę nacieramy solą i pieprzem, masując przez dłuższą chwilę, kroimy w plastry grubości 1,5 cm.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy dymkę i kolendrę, kładziemy plastry mięsa, obsmażamy 5 min, aby się zezłociły.
  • Dodajemy mieszankę curry, czosnek i imbir, pastę curry, masło arachidowe, mieszamy, podsmażamy 1 min.
  • Wlewamy mleko kokosowe (po otwarciu puszki dokładnie, od dna je zamieszajmy), niepełną szklankę gorącej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 min, co parę minut mieszamy.
  • Dokładamy osączone kolby kukurydzy, trzymamy na ogniu, aż przyjemnie zmiękną.
  • Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, cukrem, pieprzem i ew. solą oraz sokiem z limonki.
  • Podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne