Brokuły zapiekane

Ocena:

4.56 (160)

  • 60 min.
  • dla 1 osoby
Brokuły zapiekane w sosie śmietanowo-serowym

Składniki:

  • 450 g świeżych lub mrożonym brokułów
  • 1 opakowanie sera camembert z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietany 18 %
  • 5 plasterków żółtego sera
  • 4 łyżki czubricy bułgarskiej
  • 1 jajko
  • papier do pieczenia

Brokuły zapiekane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować. Odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do miseczki wlać śmietanę i wbić jajko. Wymieszać, a następnie dodać czosnek. Ser camembert rozdrobnić w ręce na małe kawałeczki i wrzucić do sosu. Następnie dosypać czubricę i znów wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia nałożyć brokuły. Zalać je sosem śmietanowo-serowym. Na koniec posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne