Fasola z pieczarkami w sosie pomidorowym

Ocena:

4.46 (184)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
Moja wegetariańska wersja fasolki po bretońsku

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli piękny Jaś lub podobna mniejsza
  • łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 marchewka,kawałek pora
  • rosołek warzywny " organic"
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieczarki dowolna ilość
  • 2 ogórki konserwowe u mnie o smaku curry
  • olej kokosowy lub oliwa
  • pomidory pokrojone w sosie pomidorowym
  • sos sojowy
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Fasola z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Fasolę zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia (min. 12 godzin). Jeśli fasola wchłonie całą wodę, należy ją uzupełnić.
  • 2. Na następny dzień odlej wodę i ponownie zalej ok. 4–5 cm powyżej poziomu fasoli. Zagotuj i dodaj kminek ,ziele angielskie,liście laurowe.
  • 3. Gotuj ok. 1 godzinę, do miękkości. Przez pierwsze 10 minut gotuj fasolę na bardzo dużym ogniu bez pokrywki.
  • 4. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj pod częściowo uchyloną pokrywką.
  • 5. Fasolę odcedź.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż dodatkowe 2 minuty. Do garnka wlej wodę najlepiej źródlaną dodaj rosołek zagotuj wsyp ugotowaną fasolę,cebulę z czosnkiem,podsmażone pieczarki z sosem sojowym ,startą na tarce marchew,pokrojonego w krążki pora,pokrojone w paseczki ogórki oraz przyprawy:sól do smaku, ,tymianek i majeranek suszony,ostrą paprykę. Duś około 15 min następnie dolej pomidory w sosie pomidorowym i dalej gotuj 15 min.Na koniec dodaj pieprz ,cukier jeśli sos jest za kwaśny oraz świeżą natkę pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne