250 g suchej fasoli piękny Jaś lub podobna mniejsza
łyżeczka kminku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 marchewka,kawałek pora
rosołek warzywny " organic"
duża cebula
2 ząbki czosnku
pieczarki dowolna ilość
2 ogórki konserwowe u mnie o smaku curry
olej kokosowy lub oliwa
pomidory pokrojone w sosie pomidorowym
sos sojowy
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
szczypta cukru
sól
pieprz
natka pietruszki
Fasola z pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Fasolę zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia (min. 12 godzin). Jeśli fasola wchłonie całą wodę, należy ją uzupełnić.
2. Na następny dzień odlej wodę i ponownie zalej ok. 4–5 cm powyżej poziomu fasoli. Zagotuj i dodaj kminek ,ziele angielskie,liście laurowe.
3. Gotuj ok. 1 godzinę, do miękkości. Przez pierwsze 10 minut gotuj fasolę na bardzo dużym ogniu bez pokrywki.
4. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj pod częściowo uchyloną pokrywką.
5. Fasolę odcedź.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż dodatkowe 2 minuty. Do garnka wlej wodę najlepiej źródlaną dodaj rosołek zagotuj wsyp ugotowaną fasolę,cebulę z czosnkiem,podsmażone pieczarki z sosem sojowym ,startą na tarce marchew,pokrojonego w krążki pora,pokrojone w paseczki ogórki oraz przyprawy:sól do smaku, ,tymianek i majeranek suszony,ostrą paprykę. Duś około 15 min następnie dolej pomidory w sosie pomidorowym i dalej gotuj 15 min.Na koniec dodaj pieprz ,cukier jeśli sos jest za kwaśny oraz świeżą natkę pietruszki.