Adobe stock
5 (2)
Sos holenderski to maślany, kwaskowy dodatek do szparagów, jajek w koszulce i ryb. Zrobienie go zajmuje 15 minut, a jedyne produkty, jakie są potrzebne, to żółtka, masło i sok z cytryny. Należy do pięciu francuskich sosów matek, które powinien znać każdy szanujący się kucharz. Często stanowią bazę dla różnych kulinarnych wariacji. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić sos holenderski. Przepis jest prosty, ale wymaga dbałości o szczegóły.
żółtko 3 szt.
sok z cytryny 10 ml
masło 150 g
sól 3 g
pieprz 2 g
Masło: rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się szumowin. Odstawiamy, żeby lekko ostygło.
Żółtka: wkładamy do miski i roztrzepujemy razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podgrzewanie: wlewamy wodę do niewielkiego garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika, żeby lekko wrzała i wydzielała parę. Ustawiamy na garnku miskę z żółtkami, tak żeby jej dno nie dotykało tafli wody. Energicznie ubijamy masę jajeczną za pomocą rózgi do momentu, kiedy zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
Sos holenderski: zdejmujemy miskę z pary i ustawiamy ją na ladzie kuchennej. Jedną ręką cały czas ubijamy żółtka, a drugą dodajemy cienkim strumykiem masło. Sos jest gotowy, kiedy zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję.
Porady
- Żeby miska z masą jajeczną nie przesuwała się podczas ukręcania sosu, możemy podłożyć pod nią ściereczkę zwiniętą w kształt gniazdka.
- Dwa najważniejsze czynniki, które decydują o tym, czy sos hollandaise się uda, to proporcje i temperatura. Masło wlewamy stopniowo, żeby cały czas kontrolować, w jaki sposób zmienia się konsystencja masy jajecznej. Jeśli dodamy zbyt dużo tłuszczu, sos się rozdzieli. Na każdym etapie pracy musimy także dbać o odpowiednią temperaturę. Nie trzymajmy żółtek w kąpieli wodnej zbyt długo, inaczej się zetną i powstanie jajecznica. Jeśli masa jeszcze nie jest puszysta, a staje się zbyt gorąca, możemy dodać do niej odrobinę zimnej wody.
- W sezonie wiosennym najczęściej serwujemy szparagi z sosem holenderskim. Pasuje on także do jajek w koszulce. Jeśli podawane są na angielskich muffinach z szynką, to jajka po benedyktyńsku, natomiast jeśli spoczywają na podsmażonym szpinaku, otrzymujemy śniadanie po florencku. Sos jest także świetnym akompaniamentem dla pieczonych i wędzonych ryb, steków oraz gotowanych warzyw, zwłaszcza ziemniaków.
- Sok z cytryny możemy zastąpić innym kwaskowym elementem, na przykład octem, sokiem z limonki lub yuzu.
- Sos należy zużyć od razu po jego przyrządzeniu. W lodówce całkowicie zastygnie, a ponowne podgrzewanie sprawi, że się rozdzieli. Ponieważ jest zrobiony z surowych jaj, nie powinniśmy go też trzymać zbyt długo w temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy się upewnić, że spożycie sosu jest całkowicie bezpieczne, możemy użyć pasteryzowanych żółtek.
- Oryginalny sos holenderski robi się na maśle klarowanym. Dzięki niemu uzyskujemy gęstą, kremową konsystencję. Zwykłe masło zawiera więcej wody, dlatego hollandaise na jego bazie będzie rzadszy, za to zyska więcej aromatu.
- Białka, których nie wykorzystaliśmy, mogą nam się przydać do przyrządzenia innych dań lub deserów. Możemy zrobić na przykład dietetyczny omlet lub bezę.
- Sos holenderski to jeden z pięciu sosów matek. Jego bliskim kuzynem jest sos berneński, do którego dodaje się szalotkę i estragon. Najczęściej występuje w towarzystwie steków wołowych. Wypróbujcie także pozostałe francuskie sosy bazowe, czyli velouté, espagnole (inaczej demi glace), pomidorowy, a także znany i lubiany sos beszamelowy. Każdy z nich ma inne zastosowanie, warto je poznać i poświęcić trochę czasu na eksperymenty.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie.