Sałatka ze szpinakiem, kindziukiem i kurkami

Ocena:

4.57 (154)

  • 30 min.
  • dla 6 osób

Genialne i nietypowe dla Wielkanocy połączenie składników otulonych sosem jogurtowo-majonezowym, z nutą kuminu. Jędrne małe kurki – dzięki swej kwaskowatości – doskonale zastępują winegret

Składniki:

  • 20 cieniutkich, niemal przezroczystych plasterków prawdziwego kindziuka
  • 20 dag gęstego jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 4 świeżo ugotowane na twardo jajka
  • 20 dag małych, jędrnych mocnych liści szpinaku sałatkowego
  • łyżeczka miodu
  • słoik marynowanych kurek (ok. 20 dag po odcieknięciu)
  • słoik marynowanych kurek (ok. 20 dag po odcieknięciu)

Sałatka ze szpinakiem, kindziukiem i kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni smażymy na chrupiąco, partiami plasterki kindziuka. Gorące lekko zgniatamy. Dokładnie mieszamy jogurt, majonez, kumin, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dno i boki miski smarujemy sosem. Jajka kroimy w plastry, rzodkiewki w cieniutkie płatki. W oddzielnej misce mieszamy tuż przed podaniem szpinak z olejem i miodem, lekko go soląc. Przekładamy do jogurtowej miski.
  • Wplatamy pomiędzy liście jajka, kurki, rzodkiewkę, płatki kindziuka i całość obsypujemy solidną porcją świeżo posiekanego koperku i szczypioru. Nie wolno sałatki mieszać – w trakcie nakładania smaki delikatnie się połączą.

Porady

Jeśli nie mamy kindziuka, identycznie możemy potraktować dobrze ususzoną kiełbasę żywiecką. Można też wziąć białą, cieniutką kiełbasę typu frankfurterka, podpiec ją na rumiano na patelni i po wystygnięciu pokroić w 1-cm kawałki. Wtedy w jogurtowym sosie proponuję wymienić kumin na łyżeczkę chrzanu.

Zobacz też: zupa kurkowa

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne