składniki

zapiekanka z jarmużem

Ocena:

4.47 (153)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
szybka zdrowa zapiekanka za niewielkie pieniądze

Składniki:

  • paczka jarmużu
  • kilogram młodych ziemniaków
  • sos beszamelowy
  • dwie łyżki stołowe oliwy
  • dwie łyżki stołowe parmezanu lub mozarelli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • pomidorki cherry opcjonalnie

Zapiekanka z jarmużem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, Beszamel przygotowujemy wg przepisu. Jarmuż drobno kroimy.
  • W żaroodpornym naczyniu układamy polowę jarmużu, posypujemy solą, pieprzem. Polewamy łyżką oliwy. Na wierzch układamy ziemniaki jeden zachodzący na drugi. polewamy beszamelem. Kolejną warstwę układamy identycznie, na wierzch ziemniaków dajemy sól, pieprz, polewamy beszamelem i posypujemy serem.
  • Przykryte naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około pół godziny/ czterdzieści minut. Podajemy ciepłe, posypane wg uznania solą i pieprzem, z dodatkiem wybranych świeżych warzyw.

Porady

Zobacz też: 5 bazowych sosów w kuchni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne