Podsmażamy czosnek i cebulę na łyżce oliwy, dodajemy mięso i podsmażamy 10-15 min, dodajemy przecier pomidorowy ,wino, liść laurowy, goździki, cynamon , dolewamy trochę wody i dusimy ok 35 min pilnując aby nie zrobiło się zbyt suche. Kiedy trochę przestygnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Podgrzewamy, nie gotujemy, mleko. W rondelku stapiamy masło , dodajemy mąkę ,mieszamy, a następnie powolutku wlewamy ciepłe mleko. Gotujemy przez chwilę stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia , dodajemy roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 1,5 szkl sera. Jeśli wyjdzie zbyt żadkie można dodać troche mąki ziemniaczanej.
Połowę makaronu wykładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy mięso i reszte makaronu, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy na ok 40 min do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.