zapiekanka_makaronowa_z_beszamelem

Zapiekanka makaronowa z beszamelem.

Ocena:

4.52 (162)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
Naoglądałam się Tv i postanowiłam zrobić coś z niczego czyli to co było akurat w domu.

Składniki:

  • Zapiekanka:
  • -makaron świderki 400g
  • -warzywa (brokuły,marchew,kalafior,takie miałam)można dać groszek,kukurydze co tam chcemy
  • -kostka żółtego sera ja miałam goudę
  • -mięso może być schabowe,mielone,kiełbasa co leży w lodówce (ja użyłam mięsa na kotlety schabowe)
  • -przyprawy ; ziarenka smaku,gyros,papryka słodka,ostra,bazylia,carry,pieprz,kmin mielony.
  • -3 ząbki czosnku
  • Beszamel:
  • 1,5szk. mleka
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 2 łyżki masła(ja nie miałam użyłam margaryny)
  • garść lub dwie sera żółtego.

Zapiekanka makaronowa z beszamelem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zapiekankę zaczynamy od ugotowania makaronu al dente,w między czasie kroimy mięso czy kiełbasę i podsmażamy na patelni z przyprawą gyros i dwoma ząbkami czosnku sprasowanego prze praskę.
  • Warzyw użyłam mrożonych i gotowałam je na parze około 3-4 minut bo dojdą w piekarniku.
  • Gdy makaron nam się ugotuje,odcedzamy i większą połowę dajemy do oddzielnej miski większej by w niej wymieszać wszystko.Dodajemy do tego makaronu masze mięso,przyprawy.Dajemy warzywa i 1 ząbek czosnku.Włączamy piekarnik na 200stopni i szykujemy naczynie żaroodporne.
  • Teraz w rondelku roztapiamy 2 łyżki tłuszczu gdy się roztopi wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy energicznie trzepaczką.Gdy wszystko się połączy wlewamy część mleka i energicznie mieszamy,z czasem jak płyn zacznie gęstnąć wlewamy resztę mleka i czekamy aż się nam to zagotuje dodajemy przyprawy jak ktoś chce ja dodałam trochę ziarenka smaku i 2 garście sera.
  • Gotowy sos wlewamy do miski i całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wierzch posypujemy serem.Gdyby makaronu było za mało dodać resztę.
  • Naszą zapiekankę pieczemy w 200stopniach przez 30minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne