Zapiekanka makaronowa z beszamelem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zapiekankę zaczynamy od ugotowania makaronu al dente,w między czasie kroimy mięso czy kiełbasę i podsmażamy na patelni z przyprawą gyros i dwoma ząbkami czosnku sprasowanego prze praskę.
Warzyw użyłam mrożonych i gotowałam je na parze około 3-4 minut bo dojdą w piekarniku.
Gdy makaron nam się ugotuje,odcedzamy i większą połowę dajemy do oddzielnej miski większej by w niej wymieszać wszystko.Dodajemy do tego makaronu masze mięso,przyprawy.Dajemy warzywa i 1 ząbek czosnku.Włączamy piekarnik na 200stopni i szykujemy naczynie żaroodporne.
Teraz w rondelku roztapiamy 2 łyżki tłuszczu gdy się roztopi wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy energicznie trzepaczką.Gdy wszystko się połączy wlewamy część mleka i energicznie mieszamy,z czasem jak płyn zacznie gęstnąć wlewamy resztę mleka i czekamy aż się nam to zagotuje dodajemy przyprawy jak ktoś chce ja dodałam trochę ziarenka smaku i 2 garście sera.
Gotowy sos wlewamy do miski i całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wierzch posypujemy serem.Gdyby makaronu było za mało dodać resztę.
Naszą zapiekankę pieczemy w 200stopniach przez 30minut.