Pieczone, faszerowane cebule z ciasteczkami amaretti

Ocena:

4.45 (142)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pieczone, faszerowane cebule z ciasteczkami amaretti  to proste i efektowne danie dla całej rodziny. Dodatek ciasteczek amaretti to interesujące połączenie smaków. 

Składniki:

  • cebula  4 szt.

  • masło  50 g

  • białe wino  125 ml

  • ciasteczka amaretti  6 szt.

  • natka pietruszki  0.5 szt.

  • parmezan  80 g

  • sól morska  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Pieczone, faszerowane cebule z ciasteczkami amaretti - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Cebul nie obieramy, odcinamy tylko kawałeczki od spodu, aby prosto stały w naczyniu do pieczenia. Pieczemy przez 45 min i studzimy. Od góry odcinamy kapelusz i łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając 2–3 warstwy cebuli.

  • Krok 2:

    Miąższ siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Delikatnie polewamy białym porto i dodajemy pokruszone ciasteczka amaretti, garść posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy wydrążone cebule, posypujemy pozostałym parmezanem a na wierzchu układamy po kawałeczku zimnego masła. Zapiekamy, aż się lekko zarumieni. Podajemy gorące.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne