Fot. StockFood
4.45 (142)
Pieczone, faszerowane cebule z ciasteczkami amaretti to proste i efektowne danie dla całej rodziny. Dodatek ciasteczek amaretti to interesujące połączenie smaków.
cebula 4 szt.
masło 50 g
białe wino 125 ml
ciasteczka amaretti 6 szt.
natka pietruszki 0.5 szt.
parmezan 80 g
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Cebul nie obieramy, odcinamy tylko kawałeczki od spodu, aby prosto stały w naczyniu do pieczenia. Pieczemy przez 45 min i studzimy. Od góry odcinamy kapelusz i łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając 2–3 warstwy cebuli.
Miąższ siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Delikatnie polewamy białym porto i dodajemy pokruszone ciasteczka amaretti, garść posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki świeżo startego parmezanu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy wydrążone cebule, posypujemy pozostałym parmezanem a na wierzchu układamy po kawałeczku zimnego masła. Zapiekamy, aż się lekko zarumieni. Podajemy gorące.
Porady