Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym

Ocena:

4.44 (154)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
To mój debiut,ale polecam, bo piersi wyszły wyśmienite.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (około 70 dkg)
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz cytrynowy
  • ostra papryka
  • 1/2 litra soku pomarańczowego bez cukru 100% + 1/2 szklanki, lub sok z 4-5 dużych pomarańczy
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,naciąć skórkę w krateczkę,posolić, natrzeć papryką i posypać pieprzem.
  • Odstawić do lodówki na 1 godzinę,rozgrzać patelnię teflonową,ułożyć piersi nadkrojoną skórką do dołu.
  • Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu,aż piersi się zrumienią i puszczą tłuszczyk,wlać 1/2 litra soku pomarańczowego,dusić pod przykryciem około 20 min.,wyjąć na półmisek,
  • Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki soku pomarańczowego,wlać do sosu,zagotować aż sos zgęstnieje.
  • Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,piersi pokroić i polać sosem.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne