Joanna Komorowska

Pasztet sojowy domowy

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Pasztet sojowy to idealny zamiennik tradycyjnego, mięsnego. Głównymi składnikami są namoczona soja, marchew i pietruszka. Dzięki przyprawom jest niezwykle smaczny, delikatny, a przy tym bardzo zdrowy. Zadowoli nie tylko wegetarian, lecz także mięsożerców. Jest idealny jako codzienny dodatek do posiłków, doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole. Zapraszamy po pyszny sprawdzony przepis na domowy pasztet sojowy.

Składniki:

  • soja  500 g

  • marchewka  200 g

  • pietruszka  150 g

  • bułka  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  7 g

  • pieprz  5 g

  • majeranek  6 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • kumin (kmin rzymski)  2 g

  • imbir  2 g

  • koncentrat pomidorowy  25 g

  • jajka  3 szt.

Pasztet sojowy domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Soja: przesypujemy ją do dużej miski, zalewamy zimną wodą, około 15 cm powyżej poziomu ziaren i odstawiamy na 24 godziny. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, dolewamy wodę – 10 cm powyżej poziomu soi – i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości – ok. 3 godzin (czas namaczania oraz gotowania nie został wliczony w całkowity czas przygotowania pasztetu).  

  • Krok 2:

    Warzywa: marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy do garnka, mieszamy i gotujemy bez przykrycia jeszcze 10 minut. Woda powinna całkowicie się zredukować, możemy zostawić 5–6 łyżek wywaru. 

  • Krok 3:

    Studzenie: do składników wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 

  • Krok 4:

    Bułka: przekładamy ją do miseczki i zalewamy wodą. Namoczone pieczywo odciskamy z nadmiaru płynu, dodajemy do soi.

  • Krok 5:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.

  • Krok 6:

    Mielenie: składniki rozdrabniamy za pomocą malaksera, miksera lub maszynki do mielenia. Dodajemy olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.

  • Krok 7:

    Jajka: żółtka wlewamy do masy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do rozdrobnionych składników i całość dokładnie mieszamy. 

  • Krok 8:

    Pieczenie: średnią keksówkę (najlepiej o wymiarach 15x30 cm) wykładamy pergaminem, przekładamy masę i pieczemy 45 minut. Upieczony pasztet sojowy wyjmujemy z formy, studzimy na kratce, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. 

Porady

  • Do przygotowania pasztetu możemy użyć soję, z której robiliśmy mleko. Odpowiednia będzie też soja konserwowa – to z pewnością przyspieszy pracę, ale masa może być nieco mniej zwarta.
  • Weganie w przepisie mogą zastąpić jajka 3 łyżkami zmiksowanego siemienia lnianego lub dodać 3/4 szklanki rozdrobnionego toffu czy 3 łyżki nasion chia namoczonych w 9 łyżkach wody. 
  • Do masy możemy dodać 1–2 łyżki chrzanu lub musztardy, oba składniki dodadzą pasztetowi sojowemu lekkiej pikantności. 
  • W sezonie letnim majeranek suszony dobrze zamienić na świeży, który jest bardziej aromatyczny.
  • Do dania warto dodać 1 dużą, pokrojoną w kostkę i usmażoną cebulę. Sprawi, że pasztet będzie jeszcze smaczniejszy. Oprócz tego do masy można wlać 1–2 łyżki sosu sojowego, który doskonale komponuje się ze składnikami na pasztet sojowy i przyjemnie podbija jego aromat.  
  • Pasztet możemy pokroić na mniejsze kawałki i przechowywać w zamrażarce. Wieczorem wystarczy wyjąć odpowiednią porcję i rano mamy pyszny składnik na śniadanie.
  • Pokrojony na grubsze plastry można podsmażyć na patelni i podać z ziemniakami i surówką. Całość stworzy pełne wartościowe danie obiadowe bez mięsa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne