Piersi kaczki z warzywami

Ocena:

4.52 (147)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Smażenie: 3–5
Porcja: 500 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki (50 dag)
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • czerwona papryczka chili
  • 40 dag małych kolb kukurydzy
  • pęczek cebulki dymki
  • duża marchewka
  • 10 dag kiełków soi
  • 1/8 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoi sin
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Piersi kaczki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi kaczki oprószyć solą i pieprzem, skórkę ukośnie ponacinać. W woku rozgrzać olej sojowy, smażyć piersi po 5 minut z każdej
  • strony. Przełożyć na blachę, piec 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Chili oczyścić, drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Dymkę pokroić w paseczki. Marchewkę obrać, pokroić na ukos w cienkie paseczki. W woku rozgrzać olej sezamowy i na dużym ogniu krótko podsmażyć marchewkę.
  • Dodać chili, czosnek, kukurydzę i dymkę, smażyć 3 minuty, mieszając. Dolać bulion, przyprawić solą, pieprzem i sosami.
  • Pierś kaczki pokroić w cienkie plastry, razem z kiełkami dodać do warzyw. Jeszcze raz podgrzać. Kolendrę umyć, grubo posiekać.
  • Dodać do warzyw z mięsem. Podawać z sosem sojowym i ugotowanym na sypko ryżem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne