Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Smażenie: 3–5
Porcja: 500 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
2 filety z piersi kaczki (50 dag)
2 łyżki oleju sojowego
6 łyżek oleju sezamowego
czerwona papryczka chili
40 dag małych kolb kukurydzy
pęczek cebulki dymki
duża marchewka
10 dag kiełków soi
1/8 l bulionu warzywnego
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu hoi sin
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól, pieprz
Piersi kaczki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piersi kaczki oprószyć solą i pieprzem, skórkę ukośnie ponacinać. W woku rozgrzać olej sojowy, smażyć piersi po 5 minut z każdej
strony. Przełożyć na blachę, piec 15 minut w temperaturze 180°C.
Chili oczyścić, drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Dymkę pokroić w paseczki. Marchewkę obrać, pokroić na ukos w cienkie paseczki. W woku rozgrzać olej sezamowy i na dużym ogniu krótko podsmażyć marchewkę.
Dodać chili, czosnek, kukurydzę i dymkę, smażyć 3 minuty, mieszając. Dolać bulion, przyprawić solą, pieprzem i sosami.
Pierś kaczki pokroić w cienkie plastry, razem z kiełkami dodać do warzyw. Jeszcze raz podgrzać. Kolendrę umyć, grubo posiekać.
Dodać do warzyw z mięsem. Podawać z sosem sojowym i ugotowanym na sypko ryżem.