Soja - właściwości i zastosowanie

1 kolekcji przepisów

54 przepisów

Soja to roślina jadalna z rodziny bobowatych. Do jej uprawy wymagane jest silne nasłonecznienie. Uprawia się ją głównie w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej oraz Azji. Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy soja jest zdrowa. Kontrowersje są związane zwłaszcza z zawartością izoflawonów w tym warzywie. Przedstawiamy więc właściwości soi, odpowiadamy na pytanie, jak wygląda, a także w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.

Soja - właściwości i zastosowanie

Czas przygotowania: 45 min.
Chińszczyzna
z wieprzowiną

czarrna

Chińszczyzna

Czas przygotowania: 45 min.
Curry - Z Tofu

Currry - Z Tofu

mojegotowanie

Curry - Z Tofu

Jak wygląda soja?

Soja posiada prostokątne lub podłużne strąki, w których można znaleźć od dwóch do czterech nasion. Przyjmują one owalno-prostokątny kształt. Ich barwa może być żółta, biała lub czarno-brązowo. Soję wykorzystuje się zarówno jako pasza dla zwierząt, jak i wartościowy pokarm dla ludzi. Produkt ten jest stosunkowo tani oraz powszechnie dostępny.

Soja - właściwości

Kiedy już wiemy, co to jest soja i jak wygląda, pora przyjrzeć się jej właściwościom. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, stanowi ona doskonałe źródło białka. Zawiera wszelkie niezbędne dla zachowania zdrowia aminokwasy we właściwych proporcjach. Może więc być wykorzystywana jako zamiennik białka, np. na diecie wegańskiej, wegetariańskiej czy semiwegetariańskiej. Pozytywne właściwości soi wiążą się również ze sporą zawartością składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź, selen, mangan i wapń.

Soja jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym ważnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego (B9), witaminy B1, B2 i B6. Roślina ta pozwala również dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość błonnika, kwasów Omega 3 i Omega 6. Jest natomiast produktem niezawierającym witaminy C, A ani B12.

Odpowiedź na pytanie czy soja jest zdrowa, ułatwia obserwacja rodowitych mieszkańców Japonii. Są oni jednym z najbardziej długowiecznych narodów, a ich dieta zawiera spore ilości soi i produktów przygotowanych na jej bazie.Soja jest równie dobrym źródłem białka jak mięso, lecz zawiera od niego znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i nie przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

Soja - do czego ją wykorzystać?

Można przygotować różne smakowite produkty z soi. Do najpopularniejszych z nich zalicza się tofu, której jest twarogiem z napoju sojowego. Soja w tej postaci nadaje się do sałatek, pieczywa czy dań obiadowych. Z soi powstaje także tempeh – produkt przypominający mięso, wytwarzany ze sfermentowanych nasion tej rośliny. Soja może również posłużyć do przygotowania zupy oraz pysznych kotlecików roślinnych.

Pomysłem na wykorzystanie tego warzywa strączkowego jest kostka sojowa z warzywami. Smakuje ona niemal tak, jakby została przygotowana na mięsie. Jest lekka, pożywna, zdrowa i aromatyczna. Osobom dopuszczającym spożycie mięsa w swojej diecie zapewne przypadnie do gustu zupa sojowa z jarmużem, ugotowana na wywarze z kurczaka z dodatkiem nasion soi. Smakuje ona wyśmienicie zwłaszcza latem. Stanowi świetną alternatywę dla wysokokalorycznych zup z makaronem czy ryżem.

Soja - przeciwwskazania

Niektóre właściwości soi powodują, że może być ona szkodliwa i powodować skutki uboczne. Wiążę się to zwłaszcza z zawartością izoflawonów w tej roślinie. Są to flawonoidy, które mogą prowadzić do zaburzenia gospodarki hormonalnej u mężczyzn. Spożywanie soi przez długi czas w nadmiernej ilości może skutkować m.in. ginekomastią, zaburzeniami erekcji oraz utratą libido. Prawdopodobieństwo wystąpienia tego typu skutków ubocznych jest jednak minimalne, ponieważ dieta musiałaby się składać praktycznie z samej soi w ogromnych ilościach.

Przeciwwskazaniem do jedzenia soi mogą być zwłaszcza różnego rodzaju choroby układu hormonalnego, takie jak np. niedoczynność czy nadczynność tarczycy. Ma to związek z tym, że soja utrudnia przyswajanie jodu z pożywienia. Soja może również wywoływać reakcje alergiczne, dlatego osoby z alergią powinny spożywać ją z zachowaniem ostrożności.

Artykuły powiązane

Yuba - skórka z tofu
02.09.2020

Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.

Wspomagamy opalanie
12.06.2020

Wspomagajmy opalanie - zacznij od diety

Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych. Sprawdzamy, jak dietą i jadłospisem można wspomóc rozsądne opalanie się.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

mg vege 1 - jak -nie-mieso- to-co-
14.02.2020

Czym zastąpić mięso? Soja to nie wszystko

Seitan, tempeh, yuba, tofu, natto to nie są magiczne formuły a tylko kilka nazw produktów uznanych za odżywcze zamienniki mięsa. Jest to szczególnie ważne dla wegetarian i wegan, którzy chcą jeść pełnowartościowe posiłki oraz dla osób lubiących urozmaicić swoją codzienną dietę. Roślinne zamienniki mięsa to lista produktów, z której każdy może wziąć coś dla siebie. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę Doroty Jaworskiej „ A jak nie mięso, to co?”.

Dieta nierozłączna
12.02.2020

Dieta niełączenia

2-2,5 kg w 14 dni amerykański lekarz William Howard Hay, który jako pierwszy opracował zasady diety niełączenia, uważa, że można jeść właściwie wszystko i chudnąć (ok. 2-2,5 kg tygodniowo).

Laura Osęka
10.10.2019

Laura Osęka o sezonowości, książkach kulinarnych i kuchni roślinnej

Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, od lat jest semiwegetarianką i wyznawczynią sezonowości na talerzu, misce i formie. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała o początkach swojej przygody z gotowaniem, zaletach sezonowości na co dzień i swoich kulinarnych guru.

Smak umami
31.03.2019

Smak umami – zagadkowy piąty smak

Jedni nazywają go mięsnym, inni – bulionowym. Umami, czyli jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, trudno jest zdefiniować. Zdecydowanie łatwiej rozpoznać go w potrawie. Przyglądamy się mu bliżej w cyklu „Przy wspólnym stole”.

Wegańskie nuggetsy
08.10.2018

Tofu - działa na wyobraźnię

Tofu to nie tylko wege zamiennik mięsa - potrafi znacznie więcej niż tylko udawać coś, czym nie jest, choć i to wychodzi mu znakomicie. To składnik niezwykle uniwersalny, rozbudzający kulinarną kreatywność.

serotonina_wywiad_g
22.06.2017

Wywiad z Serotoniną, założycielami marki wegańskich serów

Serotonina to marka wegańskich serów, która powstała we Wrocławiu. Zespół pasjonatów stworzył roślinne twarożki, żółte sery, a nawet pleśniowe!

soja_glowne
15.02.2016

Soja - podstawa kuchni wegetariańskiej

Soja to jeden z najpopularniejszych składników w kuchni wegetariańskiej. Podpowiadamy, jak ją przygotowywać i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.