Soja - właściwości i zastosowanie
1 kolekcji przepisów
50 przepisów

Soja to roślina jadalna z rodziny bobowatych. Do jej uprawy wymagane jest silne nasłonecznienie. Uprawia się ją głównie w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej oraz Azji. Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy soja jest zdrowa. Kontrowersje są związane zwłaszcza z zawartością izoflawonów w tym warzywie. Przedstawiamy więc właściwości soi, odpowiadamy na pytanie, jak wygląda, a także w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.
Soja - właściwości i zastosowanie

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 290 kcal
Sola z pesto

Pyszna przekąska na każdą okazję! Polecam! :)
Naleśnikowe sajgonki z wieprzowiną i surimi

Sałatka wiosenna z kiełkami

Tatar z łososia

Chińszczyzna

Frittata orientalna

Indyk z warzywami po chińsku

Zupa wegetariańska

Currry - Z Tofu
Curry - Z Tofu

Sałatka - Californications

Pulpeciki sojowe w sosie pomidorowym

Smażone Morning Glory

Sałatka z liczi i truskawkami

zupa sojowa z jarmużem

jarmuż z soją i wędzonym kurczakiem

Moja pasta sojowa do kanapek

Bułeczki drożdżowe z farszem mięsno sojowym

Kostka sojowa z warzywami

Sałata lodowa z fetą.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Jak wygląda soja?
Soja posiada prostokątne lub podłużne strąki, w których można znaleźć od dwóch do czterech nasion. Przyjmują one owalno-prostokątny kształt. Ich barwa może być żółta, biała lub czarno-brązowo. Soję wykorzystuje się zarówno jako pasza dla zwierząt, jak i wartościowy pokarm dla ludzi. Produkt ten jest stosunkowo tani oraz powszechnie dostępny.
Soja - właściwości
Kiedy już wiemy, co to jest soja i jak wygląda, pora przyjrzeć się jej właściwościom. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, stanowi ona doskonałe źródło białka. Zawiera wszelkie niezbędne dla zachowania zdrowia aminokwasy we właściwych proporcjach. Może więc być wykorzystywana jako zamiennik białka, np. na diecie wegańskiej, wegetariańskiej czy semiwegetariańskiej. Pozytywne właściwości soi wiążą się również ze sporą zawartością składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź, selen, mangan i wapń.
Soja jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym ważnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego (B9), witaminy B1, B2 i B6. Roślina ta pozwala również dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość błonnika, kwasów Omega 3 i Omega 6. Jest natomiast produktem niezawierającym witaminy C, A ani B12.
Odpowiedź na pytanie czy soja jest zdrowa, ułatwia obserwacja rodowitych mieszkańców Japonii. Są oni jednym z najbardziej długowiecznych narodów, a ich dieta zawiera spore ilości soi i produktów przygotowanych na jej bazie.Soja jest równie dobrym źródłem białka jak mięso, lecz zawiera od niego znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i nie przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu we krwi.
Soja - do czego ją wykorzystać?
Można przygotować różne smakowite produkty z soi. Do najpopularniejszych z nich zalicza się tofu, której jest twarogiem z napoju sojowego. Soja w tej postaci nadaje się do sałatek, pieczywa czy dań obiadowych. Z soi powstaje także tempeh – produkt przypominający mięso, wytwarzany ze sfermentowanych nasion tej rośliny. Soja może również posłużyć do przygotowania zupy oraz pysznych kotlecików roślinnych.
Pomysłem na wykorzystanie tego warzywa strączkowego jest kostka sojowa z warzywami. Smakuje ona niemal tak, jakby została przygotowana na mięsie. Jest lekka, pożywna, zdrowa i aromatyczna. Osobom dopuszczającym spożycie mięsa w swojej diecie zapewne przypadnie do gustu zupa sojowa z jarmużem, ugotowana na wywarze z kurczaka z dodatkiem nasion soi. Smakuje ona wyśmienicie zwłaszcza latem. Stanowi świetną alternatywę dla wysokokalorycznych zup z makaronem czy ryżem.
Soja - przeciwwskazania
Niektóre właściwości soi powodują, że może być ona szkodliwa i powodować skutki uboczne. Wiążę się to zwłaszcza z zawartością izoflawonów w tej roślinie. Są to flawonoidy, które mogą prowadzić do zaburzenia gospodarki hormonalnej u mężczyzn. Spożywanie soi przez długi czas w nadmiernej ilości może skutkować m.in. ginekomastią, zaburzeniami erekcji oraz utratą libido. Prawdopodobieństwo wystąpienia tego typu skutków ubocznych jest jednak minimalne, ponieważ dieta musiałaby się składać praktycznie z samej soi w ogromnych ilościach.
Przeciwwskazaniem do jedzenia soi mogą być zwłaszcza różnego rodzaju choroby układu hormonalnego, takie jak np. niedoczynność czy nadczynność tarczycy. Ma to związek z tym, że soja utrudnia przyswajanie jodu z pożywienia. Soja może również wywoływać reakcje alergiczne, dlatego osoby z alergią powinny spożywać ją z zachowaniem ostrożności.
Artykuły powiązane
Laura Osęka o sezonowości, książkach kulinarnych i kuchni roślinnej
Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, od lat jest semiwegetarianką i wyznawczynią sezonowości na talerzu, misce i formie. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała o początkach swojej przygody z gotowaniem, zaletach sezonowości na co dzień i swoich kulinarnych guru.
Czym zastąpić mięso? Soja to nie wszystko
Seitan, tempeh, yuba, tofu, natto to nie są magiczne formuły a tylko kilka nazw produktów uznanych za odżywcze zamienniki mięsa. Jest to szczególnie ważne dla wegetarian i wegan, którzy chcą jeść pełnowartościowe posiłki oraz dla osób lubiących urozmaicić swoją codzienną dietę. Roślinne zamienniki mięsa to lista produktów, z której każdy może wziąć coś dla siebie. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy książkę Doroty Jaworskiej „ A jak nie mięso, to co?”.
Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie
Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.
Wspomagajmy opalanie - zacznij od diety
Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych. Sprawdzamy, jak dietą i jadłospisem można wspomóc rozsądne opalanie się.
Dieta zgodna z grupą krwi
Parę lat temu bestsellerem okazała się książka „Jedz zgodnie z grupą krwi” Petera D’Adamo. Ekscytująca wizja, że możemy schudnąć, jedząc to, co dyktuje nasza grupa krwi, podbiła serca osób chcących się zdrowo odżywiać. Dieta zgodna z grupą krwi podaje najlepszych sposób odżywiania dla każdej grupy krwi przekazany w genach przez prapraprzodków. Jednak trzeba pamiętać, że badania naukowe nie potwierdziły tej teorii. Z tego powodu tekst artykułu należy traktować, jako ciekawą informację, jednak nie dostosowywać jej wskazań do codziennej diety, jeśli czujemy, że one nam nie służą.
Dieta niełączenia
2-2,5 kg w 14 dni amerykański lekarz William Howard Hay, który jako pierwszy opracował zasady diety niełączenia, uważa, że można jeść właściwie wszystko i chudnąć (ok. 2-2,5 kg tygodniowo).
Smak umami – zagadkowy piąty smak
Jedni nazywają go mięsnym, inni – bulionowym. Umami, czyli jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, trudno jest zdefiniować. Zdecydowanie łatwiej rozpoznać go w potrawie. Przyglądamy się mu bliżej w cyklu „Przy wspólnym stole”.
Tofu - działa na wyobraźnię
Tofu to nie tylko wege zamiennik mięsa - potrafi znacznie więcej niż tylko udawać coś, czym nie jest, choć i to wychodzi mu znakomicie. To składnik niezwykle uniwersalny, rozbudzający kulinarną kreatywność.
Wywiad z Serotoniną, założycielami marki wegańskich serów
Serotonina to marka wegańskich serów, która powstała we Wrocławiu. Zespół pasjonatów stworzył roślinne twarożki, żółte sery, a nawet pleśniowe!
Soja - podstawa kuchni wegetariańskiej
Soja to jeden z najpopularniejszych składników w kuchni wegetariańskiej. Podpowiadamy, jak ją przygotowywać i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »