Sara Buenfeld

Zimowa zupa warzywna z soczewicą

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zupa warzywna z soczewicą najlepiej smakuje zimową porą, kiedy potrzebujemy pożywnego i rozgrzewającego posiłku. Zawiera dużo witaminy C, a ponadto dostarcza 4 porcji warzyw z 5 rekomendowanych do spożycia dziennie. Można zjeść ją na zdrowy lunch, sycący obiad lub ciepłą kolację. Przepis na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, a także osobom na diecie redukcyjnej. Zimowa zupa warzywna z soczewicą to doskonały sposób na wzmocnienie odporności.  

Składniki:

  • soczewica czerwona  85 g

  • marchewka  2 szt.

  • seler naciowy  3 szt.

  • por  2 szt.

  • przecier pomidorowy  2 łyżki stołowe

  • tymianek  2 łyżki stołowe

  • czosnek  3 ząbki

  • bulion warzywny  1 łyżka stołowa

  • kolendra  1 łyżeczka

Zimowa zupa warzywna z soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: czerwoną soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Marchewkę obieramy, dzielimy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w kostkę. Por (2 niewielkie sztuki) i seler naciowy plasterkujemy. Ząbki czosnku wyjmujemy z łupinek i siekamy. Obrywamy listki tymianku z łodyg.

  • Krok 2:

    Gotowanie: wszystkie przygotowane składniki wkładamy do dużego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion jarzynowy w proszku i mielone nasiona kolendry. Wlewamy 1,5 litra wrzącej wody. Mieszamy. Przykrywamy garnek. Zupa warzywna z soczewicą powinna się gotować, aż wszytkie składniki zmiękną. Potraw to około 30 minut.

  • Krok 3:

    Podanie: nalewamy gorące danie chochlą do miseczek i jemy od razu. Jeśli lubimy naprawdę gęstą konsystencję, miksujemy jedną trzecią zupy blenderem ręcznym lub robotem kuchennym.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/winter-vegetable-lentil-soup

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne